Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Αμόκ Άγκυρας: Βγάζει ερευνητικό στο Βόρειο Αιγαίο και προκαλεί την Αθήνα!


Αμόκ έχει πάθει η Τουρκία και βάζει στον χάρτη της κρίσης και το Βόρειο Αιγαίο, την πυριτιδαποθήκη των ελληνοτουρκικών, εκεί που πριν από σαράντα χρόνια σχεδόν, η Άγκυρα ξεκίνησε με αφορμή την ανακάλυψη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον Πρίνο έξω από την Θάσο, να θέτει θέμα ορίων και δικαιωμάτων στο Β. Αιγαίο.

Έτσι, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του ΓΕΕΘΑ, η Άγκυρα μίσθωσε νέο ερευνητικό σκάφος για έρευνες στο Αιγαίο, αυτή την φορά όμως στον κόλπο του Σάρου ή του Ξηρού, δηλαδή στα ανοιχτά της Θράκης. Το υπό ιταλική σημαία πλοίο ονομάζεται URANIA (φωτό α' σελίδας), αυτή την στιγμή βρίσκεται στα Στενά της Σικελίας καθοδόν για την Τουρκία όπου από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 5η Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει έρευνα στον κόλπο του Σάρου σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX 630/11.

Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή έδωσε τις μεγάλες ελληνοτουρκικές κρίσεις του 1976 και του 1987.

Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 5,82 ναυτικών μιλίων από την Σαμοθράκη και περίπου 14 μιλίων από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται και η βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα, στην οποία εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια αναβλύζει πετρέλαιο και η οποία αποτελεί μία από τις 130 βραχονησίδες που οι Τούρκοι αμφισβητούν το καθεστώς τους.

Σημειώνουμε ότι μέχρι πρόσφατα ο κόλπος του Σάρου περιλαμβανόταν στα ελληνικά σχέδια απόβασης πίσω από τις τουρκικές δυνάμεις σε περίπτωση επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο.




  πηγή:defencenet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου