Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Εθνικό αδιέξοδο - Εκβιάζει η τρόικα - Διακοπή συνομιλιών



Η χθεσινοβραδινή ρήξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Τρόικα αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη αναμορφώνει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης της 6ης δόσης. Ήδη μεταφέρθηκε χρονικά για το τέλος του μήνα η σχετική συνεδρίαση του ΔΝΤ, ενώ αρχικά στόχος ήταν η εκταμίευση του δανείου την 15η Σεπτεμβρίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την Τρόικα οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο, με επίκεντρο τα επιπλέον μέτρα που μας ζητούνται λόγω μεγάλης απόκλισης στους στόχους και κυρίως στο έλλειμμα που εμφανίζεται τελικά μεταλύτερο κατά 1% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα διαμορφώνεται στο 8,7% έναντι 7,7% που ήταν ο στόχος, πράγμα που θα σημάνει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Υπήρχε και ένα δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό των αποκρατικοποιήσεων. Το Μνημόνιο ζητά ρητά μέσα στον Σεπτέμβριο να έρθουν 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που δύσκολα θα επιτευχθεί υπό τις δυσμενείς χρηματιστηριακές συνθήκες, και για το λόγο αυτό η Ελλάδα ζήτησε παράταση χρόνου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, αποφάσισε ότι δεν συνεχίζει τη διαπραγμάτευση και ότι αυτή θα γίνει πλέον σε επίπεδο Eurogroup. "Τhe meeting is over" ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος και οι ελεγκτές αποχώρησαν και πιθανότατα να επιστρέψουν σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, προκειμένου να μεταφέρουν τις αρνητικές εξελίξεις στους ανωτέρους τους.

Σύμφωνα μάλιστα με ξένα ΜΜΕ, πηγή του ΔΝΤ δήλωσε αμέσως μετά ότι το Ταμείο δεν δεσμεύεται για την εκταμίευση της επόμενης δοσης.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορούμε να πιάσουμε τους στόχους με την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων, πράγμα που δεν δέχονται οι ελεγκτές, με αποτέλεσμα τώρα το θέμα να παραπέμπεται στους Ευρωπαίους ιθύνοντες.

Τον λόγο έχει λοιπόν τώρα η ΕΕ που καλείται να δώσει λύση, σχεδιάζοντας πιθανώς ξανά το πακέτο βοήθειας. Η εμπλοκή δεν μπορεί να γίνει σε χειρότερη στιγμή, καθώς δίνει πολύ άσχημο σήμα για το δεύτερο δάνειο, που απαιτεί τη συμμετοχή ιδιωτών και που προχωρά αργά και δύσκολα.

Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι το ΔΝΤ θα δώσει το "πράσινο φως" για την επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ που κανονικά θα εκταμιευόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου και σε αυτή την περίπτωση όλα είναι ανοιχτά για το πώς θα αντιδράσει η Ε.Ε. απέναντι στη χώρα μας.

Ενάμισι χρόνο μετά την παταγώδη αποτυχία της συνταγής της Τρόικας, που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να εφαρμόσει με ευλάβεια ωσάν να ήταν το ευαγγέλιο της προόδου και της ευημερίας, η κυβέρνηση ανακαλύπτει ξαφνικά ότι η Τρόικα όχι μόνο δεν είναι... γκουρού της ανάκαμψης, αλλά ότι μας οδηγεί ανεπιστρεπτί στην καταστροφή!

Αφού οι κυβερνώντες παρέδωσαν στην Τρόικα την εξουσία, τώρα θυμήθηκαν να "αντιδράσουν" και να την κατηγορήσουν για τα αδιόρθωτα χάλια της χώρας μας. Δυστυχώς, μας εμπαίζουν για μία ακόμη φορά, αδιαφορώντας για τους Έλληνες πολίτες και το καλό της πατρίδας.

Πέραν της οικονομικής ύφεσης, χειρότερη είναι η κατάντια της πολιτικής εξουσίας: η ανευθυνότητα, η υποκρισία και η πλήρης ανικανότητά της!

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 12.00.


πηγή:defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου