Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

NY Times: Η διάσωση σώζει τους πιστωτές, όχι την Ελλάδα




Πολύ καλύτερο deal για τις τράπεζες, από ό,τι για την Ελλάδα, την οποία υποτίθεται ότι βοηθά, είναι η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, διαπιστώνουν οι New York Times.

Για αυτό, άλλωστε, οι τράπεζες είναι αυτές που προωθούν το σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων. Ασφαλώς, επισημαίνει το δημοσίευμα, δεν είναι ότι ξαφνικά οι τραπεζίτες έγιναν μαζοχιστές και θέλουν να υποστούν ζημιές...

Με τη συμφωνία αυτή, όσοι έχουν στα χέρια τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, παίρνουν πολύ περισσότερα από ό,τι θα μπορούσαν να επιτύχουν στην αγορά.

Με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται σε κάποιες περιπτώσεις στα 50 σεντς ανά ευρώ ή ακόμα και χαμηλότερα, το 21% haircut που προβλέπει η συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων φαντάζει πραγματική ευκαιρία.

Και υπάρχει και ένα «μπόνους», εξηγούν οι NY Times. Τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι τράπεζες εμπίπτουν στη διεθνή νομοθεσία και όχι στην ελληνική, όπως αυτά που δίνουν στην ανταλλαγή. Αυτό ουσιαστικά ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των ομολογιούχων στην περίπτωση που μελλοντικά η Ελλάδα διαπιστώσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει στάση πληρωμών.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, πολλοί αναρωτιούνται μήπως οι τραπεζίτες τη γλιτώνουν πολύ φθηνά και μήπως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να πιέσει για ένα μεγαλύτερο haircut, που θα ελάφρυνε περισσότερο το χρέος.

Και κυρίως, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα», αναφέρει το δημοσίευμα καθώς με δεδομένο ότι τα ομόλογά της δεν θα ελέγχονται πλέον από τον ελληνικό νόμο, δεν θα μπορεί με μια αλλαγή στη νομοθεσία να έχει το πάνω χέρι έναντι των ομολογιούχων, σε μια μελλοντική αναδιάρθρωση χρέους.


πηγή:thermopilai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου