Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ερχονται μετεκλογικά τα «ραβασάκια» της εφορίας για ακίνητα και εισόδημα...


Ποιοί φόροι θα πρέπει να πληρωθούν από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του έτους.

Μετεκλογικός μποναμάς περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους που θα λάβουν σχεδόν το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την τακτοποίηση μιας σειράς φορολογικών υποχρεώσεων. Διότι αποφασίστηκε να μην αποσταλεί κανένα... «ραβασάκι» πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, αναβάλλοντας ακόμα και την αποστολή του ΕΤΑΚ 2009 που ήταν έτοιμα προς ταχυδρόμηση. Μάλιστα όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ» η αποστολή ματαιώθηκε έπειτα από άνωθεν παρεμβάσεις. «Υποχρεωθήκαμε να αποσύρουμε όλα τα στοιχεία του ΕΤΑΚ από το ηλεκτρονικό σύστημα taxis προκειμένου να προλάβουμε φορολογουμένους που θα απευθύνονταν για οποιοδήποτε λόγο στην εφορία και με βάση τα αρχεία (του taxis) θα έπρεπε να καταβάλουν το ΕΤΑΚ». Είναι χαρακτηριστικό ότι 30 από τους υπόχρεους αναγκάστηκαν και πληρώσαν την πρώτη δόση.



Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ των φόρων ακίνητης περιουσίας 2010 και 2011. Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος του έτους όλοι οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν -κατά περίπτωση- σχεδόν ένα φόρο ανά μήνα. Εκτός από τους φόρους στα ακίνητα, θα καταβληθούν φόροι για το εισόδημα, το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι θα γίνει με τον ΦΑΠ του 2012. Ειδικότερα από τον Μάιο μέχρι και το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι που αφορούν:

1. ΕΤΑΚ 2009. Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει περίπου 1,3 εκατ. εκκαθαριστικά σημειώματα. Φόρο θα καταβάλλουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για άγαμους και με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας. Οι έγγαμοι θα καταβάλουν φόρο για τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ με συντελεστή 0,1%. Για παράδειγμα ένας άγαμος που έχει ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ θα καταβάλλει φόρο 50 ευρώ (50.000 Χ 0,1%) για το ακίνητο που κατέχει. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει από το ΕΤΑΚ να εισπράξει περί τα 100 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι το 2009 είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ μαζί με το ΕΤΑΚ θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά.

2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010. Οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν στα τέλη Μαρτίου (ίσως και λίγο νωρίτερα) να πληρώσουν τον ΦΑΠ. Ο ΦΑΠ διαμορφώνεται από 0,1% έως και 2% για περιουσίες άνω των 5 εκατ. ευρώ.

3. Εκτακτη εισφορά έτους 2009. Οσοι είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2009 ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 0,1% έως 0,9% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.

4. ΦΑΠ 2011. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2011 λόγω της μείωσης τους αφορολογήτου ορίου από τα 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Οι συντελεστές εφαρμόζονται από περιουσία άνω των 200.000 (0,2%) και φθάνουν μέχρι και για περιουσίες άνω των 5 εκατ. ευρώ με συντελεστή 2%.

5. Ενιαίο τέλος ακινήτων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή από τη ΔΕΗ των λογαριασμών που θα συμπεριλαμβάνει και το ενιαίο τέλος ακινήτων.Τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Το μόνιμο πλέον ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Για τον υπολογισμό του τέλους που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λαμβάνεται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ. καθώς και συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του. Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.

6. Φόρος εισοδήματος. Οι δηλώσεις θα υποβληθούν από τα φυσικά πρόσωπα από τις 9 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου. Οι δηλώσεις αναμένεται να εκκαθαριστούν το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα αποσταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά για την πληρωμή των φόρων. Στα εκκαθαριστικά θα περιληφθούν και η εισφορά αλληλεγγύης καθώς και το τέλος επιτηδεύματος που φέτος φθάνει τα 500 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι.


  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου