Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η Τουρκία απειλεί την Ρωσία για τα κυπριακά κοιτάσματα !

Μια απρόοπτη εξέλιξη σημειώνεται στον αναίμακτο -ακόμη- «ενεργειακό πόλεμο» που διεξάγεται στα κυπριακά Οικόπεδα φυσικού αερίου. Η Τουρκία απειλεί και την Ρωσία για τα κυπριακά κοιτάσματα, και οι μυστικές υπηρεσίες της ενεργοποιήθηκαν για αποτροπή της συνάντησης κορυφής στην Κύπρο.

Προκειμένου η Τουρκία να ανατρέψει τον προγραμματισμό που γίνεται για άτυπη, αλλά εξαιρετικά σημαντική συνάντηση υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων και επιχειρηματιών του τομέα της ενέργειας από Ρωσία και Κύπρο (που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο ξενοδοχείο «Άνασσα» στις 8 Ιουνίου), έχει εξαπολύσει διπλωματικό πόλεμο.



Στην αναφερόμενη συνάντηση θα συμμετάσχουν από κυπριακής πλευράς ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο υπουργός Εμπορίου και μικρός αριθμός κοινοβουλευτικών παραγόντων, που ασχολούνται με θέματα ενέργειας και οικονομίας. Από δε ρωσικής πλευράς, αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Ενέργειας, υψηλόβαθμοι παράγοντες της Δούμα και τα ανώτατα στελέχη της Gazprom Bank, της Gazprom της Novatek και άλλων μεγάλων ρωσικών εταιρειών ενέργειας διεθνούς εμβέλειας, όπως και σειρά Ρώσων πολυεκατομμυριούχων παραγόντων του τομέα.

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η Τουρκία, που μέσω των κατασκοπευτικών της δομών παρακολούθησε τις εξελίξεις αυτές, άσκησε τις τελευταίες μέρες ισχυρές πιέσεις που έφτασαν δια της διπλωματικής οδού και στα όρια των άμεσων απειλών κατά των οικονομικών συμφερόντων των Ρώσων επιχειρηματιών του τομέα της ενέργειας, ώστε να αποτρέψει την πραγματοποίηση της συνάντησης.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, απειλήθηκε ακόμα και ακύρωση σημαντικών υφιστάμενων συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ το θέμα έφτασε και στο Γραφείο του Ρώσου προέδρου.

Οι πληροφορίες από Μόσχα και Λευκωσία, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται λόγω των εξαιρετικά ισχυρών τουρκικών πιέσεων, που έφτασαν και σε ισχυρά τελεσίγραφα για αποχώρηση της Novatec από τον β΄ γύρο αδειοδότησης, να αποφασιστεί αναβολή στην ημερομηνία πραγματοποίησης της συνάντησης στο «Άνασσα», ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τουρκικής επίθεσης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ έχει ανοίξει και ένα άλλο θέμα που ρίχνει σκιές στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Η δημαρχεία της Κωνσταντινούπολης οργάνωσε Συνέδριο τις τελευταίες ημέρες, με θέμα το “παγωμένο” ζήτημα του Καυκάσου. Η Ρωσία αντέδρασε άμεσα στηλιτεύοντας τις φωνές που καλούσαν για τρομοκρατικά χτυπήματα στην περιοχή.

Η ρωσική Πρεσβεία εξέδωσε γραπτή δήλωση σύμφωνα με την οποία, η φιλοξενία από την Τουρκία ομάδων που υποστηρίζουν απροκάλυπτα τρομοκρατικές δραστηριότητες στο έδαφος της Ρωσίας, σκιάζει το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κρατών. Το γεγονός πως Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στη διοργάνωση του συνεδρίου, σύμφωνα με την ρωσική Πρεσβεία αυξάνει τη δυσανασχέτηση που προκλήθηκε από το γεγονός.

Σημειώνουμε επίσης και την ενόχληση της ρωσικής προεδρίας, από την τοποθέτηση στην Τουρκία της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι στρέφεται και εναντίον της και όχι μόνον κατά του Ιράν, γι’ αυτό και το έχει στοχοποιήσει (όπως έπραξε και με την αντιπυραυλική ασπίδα που βρίσκεται στην Βουλγαρία και τέθηκε σε λειτουργία την 21η Μαΐου).




   πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου