Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

H Πολεμική Αεροπορία δεν θέλει άλλο τους S-300!



Την προμήθεια επίγειων συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς (Hi-SAM) για €600 εκατομμύρια προβλέπει το «νέο» Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικού Υλικού των ΕΕΔ για το χρονικό διάστημα 2011 έως 2025, και ακριβώς αυτό είναι το καινούριο στοιχείο που κυριολεκτικά εκπλήσσει.

Ανεξαρτήτως εάν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί επιτρέψουν στα επόμενα χρόνια την υλοποίηση των κύριων εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΕΔ, τα προβλεπόμενα χρήματα για την απόκτηση επίγειων συστημάτων αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς είναι πάρα πολλά. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 6 συνολικά συστήματα Hi-SAM αμερικανικής προέλευσης τύπου Patriot και 2 συστήματα κυπριακής προέλευσης και ρωσικής κατασκευής τύπου S-300.


Η Πολεμική Αεροπορία είχε εδώ και τουλάχιστον μια δεκατία εκφράσει την επιθυμία της για την απόκτηση 10 συνολικά Hi-SAM για την πλήρη κάλυψη του εναερίου χώρου της Ελλάδος. Τα ρωσικά συστήματα, η Πολεμική Αεροπορία δεν τα επέλεξε η ίδια, αλλά πολύ περισσότερο αναγκάστηκε να τα παραλάβει λόγω των πολιτικών πιέσων για την μη εγκατάσταση των συστημάτων αεράμυνας στην Κύπρο. Τουρκία, Ισραήλ, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην ελληνική πλευρά να μην προχωρήσει στην ανάπτυξη των επίγειων αντιεροπορικών συστημάτων στην Κύπρο.

Το ποσό των €600 εκατομμυρίων αντιστοιχεί, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία για ένα παρόμοιο εξοπλιστικό πρόγραμμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με την απόκτηση τουλάχιστον 4 συστημάτων Hi-SAM.

Η επιθυμία της Πολεμικής Αεροπορίας να αποκτήσει 4 συστήματα Hi-SAM συνεπάγει ότι η ηγεσία της ΠΑ διατηρεί την βάση του αρχικού σχεδιαμού για 10 συνολικά Hi-SAM για την κάλυψη της ελληνικής επικράτειας. Αυτό με την σειρά του συνεπάγει ότι η ΠΑ δεν είναι ικανοποιημένη με την παρούσα κατάσταση, ειδικά με το αυτόνομο καθεστώς της επιχειρησιακής ανάπτυξης των S-300, διότι διαφορετικά θα ενδιαφέρονταν για την προμήθεια δύο επιπλέον Hi-SAM και όχι τεσσάρων.

Δύσκολο να εκτιμηθεί χωρίς περαιτέρω αξιόπιστα στοιχεία η κατάσταση για ένα τόσο κρίσιμο θέμα του τομέα της ασφάλειας, αλλά είναι πολύ πιθανό με το σημερινό λειτουργικό καθεστώς των S-300, για την περίπτωση της ενεργοποίησης αυτών σε πολεμική κατάσταση, οι πυροβολαρχίες των S-300 να καταρρίπτουν κάθε εναέριο στόχο στην ζώνης επιτήρησης – δηλαδή και ελληνικά αεροσκάφη.



πηγή:gdailynews.wordpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου