Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ποιοι έπαιρναν τα μυστικά κονδύλια απο το υπουργείο Τύπου



Αμείλικτα ερωτήματα για εύρος της διαπλοκής κράτους και ΜΜΕ δημιουργεί η νέα τροπή στην ύπαρξη και διάθεση «μυστικών κονδυλίων» μέσω της Γενικής Γραμματείας Τύπου. Πολλές φορές στο παρελθόν με αποκορύφωμα την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων που διέθετε το υπουργείο Εξωτερικών επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά και πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητοστάκη, είχε δημιουργηθεί σάλος.Τότε μάλιστα είχαν ειπωθεί και γραφτεί πολλά, είχε παρέμβει η Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) αλλά ποτέ δεν ανακοινώθηκαν ονόματα. Το ίδιο έχει συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις που προκύπτει παρόμοιο ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ΕΣΗΕΑ λόγω και των συνδικαλιστικών της δυσλειτουργιών δεν ασχολείται καν με το θέμα που θα σηματοδοτούσε την αυτοκάθαρση του κλάδου και την αλλαγή του κλίματος σε βάρος των δημοσιογράφων συλλήβδην.


Ως γνωστόν, κάθε κυβέρνηση που... σέβεται τον εαυτό της επιχειρεί να εξαγοράσει είτε τη σιωπή είτε την «πέννα» των εκπροσώπων του Τύπου. Και αρκετοί δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν σέβονται τη δεοντολογία του επαγγέλματος σπεύδουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο. Το δε χειρότερο είναι ότι συνήθως άνθρωποι με... πενήντα δουλειές εκ των οποίων οι μισές είναι κρατικές, σπεύδουν να κατακεραυνώσουν όσους τα «παίρνουν»...

Αυτό όμως που αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις επί δεκαετίες (από την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά) διέθεταν μυστικά κονδύλια μέσω κωδικού από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης. Πολλοί δημοσιογράφοι έμαθαν την ύπαρξη αυτών των κονδυλίων, από την... ανακοίνωση Μόσιαλου που τα καταργούσε. Ωστόσο οι «παλιές καραβάνες» στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ. και στο χώρο των ΜΜΕ «κάτι είχαν ακούσει».

Στο χθεσινό ΚτΕ αρκετοί «πράσινοι» βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Επικρατείας να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα και διευθύνσεις. Πλην όμως εκείνος υποστήριξε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία καταστρέφονταν. Η Μιλένα Αποστολάκη του επεσήμανε μια ακόμη παράμετρο: Ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι από το 2009 (άρα επί υπουργίας Πεταλωτή) δεν έγινε χρήση του κωδικού αυτού. Είχαν γίνει όμως κινήσεις-πληρωμές επί Νέας Δημοκρατίας (Ρουσόπουλος, Αντώναρος) και ακόμη πιο πριν επί ΠΑΣΟΚ. Άρα επί υπουργίας Πρωτόπαπα, Ρέππα. Βενιζέλου κ.ο.κ. «Διερωτηθήκατε πως θα αισθάνθηκε ενδεχομένως ο Ρέππας και άλλοι πρώην υπουργοί όταν αφήνετε υπονοούμενα για το παρελθόν;» είπε αιχμηρά η Μιλένα Αποστολάκη στον κ. Μόσιαλο.

Οι διατελέσαντες υπουργοί Τύπου παραδέχονται την ύπαρξη κωδικού και την διακίνηση χρημάτων από αυτόν. Όμως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι "κανένα ευρώ από αυτά τα κονδύλια δεν πήγε σε έλληνα δημοσιογράφο". "Που πήγαιναν λοιπόν; Για «προπαγανδιστικούς σκοπούς». Για παράδειγμα για τη στήριξη μιας ομογενειακής εφημερίδας, για την πρόσκληση στη χώρα μας (εισιτήρια, διαμονή, διατροφή κ.τ.λ.) ενός ξένου δημοσιογράφου από μεγάλο έντυπο ή τηλεοπτικό δίκτυο ώστε να έχει άποψη και για τα ελληνικά επιχειρήματα σε μια εθνική υπόθεση (π.χ. Οτσαλάν, Μακεδονικό, Ίμια). «Μέσα σε ένα κλίμα αυτομαστιγώματος από τους πολιτικούς, έπρεπε να κόψουμε και τα απαραίτητα μέσα που διαθέτουμε ενώ η τουρκική προπαγάνδα οργιάζει;» είναι το επιχείρημα πρώην υπουργού.

Η αλήθεια είναι ότι τα κονδύλια που διακινούνταν από τον κωδικό αυτό, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά – μέχρι 250.000 ευρώ. «Το 1993 και για τα επόμενα 8 χρόνια δεν υπερέβησαν τα 80-85 εκατομμύρια δραχμές» λέει άνθρωπος που είναι σε θέση να γνωρίζει. Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα γιατί τα σχετικά παραστατικά καταστρέφονταν από τους αρμόδιους και πλέον δεν υπάρχουν στοιχεία. Επιπλέον, το κράτος διαθέτει πολλούς μηχανισμούς χειραγώγησης των δημοσιογράφων: Αργομισθίες σε κρατικές θέσεις (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Γενική Γραμματεία Τύπου, γραφεία Τύπου οργανισμών και ΔΕΚΟ), κρατικές διαφημίσεις και μυστικά κονδύλια - όπως τα προαναφερθέντα του υπουργείου Εξωτερικών. Άρα ο συγκεκριμένος κωδικός μπορεί όντως να μην χρησιμοποιήθηκε για χρηματισμό δημοσιογράφων στο εσωτερικό αλλά οι δεσμοί διαπλοκής μεταξύ ΜΜΕ και της εκάστοτε κρατικής εξουσίας παραμένουν ισχυροί.



πηγή:infognomonpolitics 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου