Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ



   Βλέπουμε ότι ο αντιπρόεδρος εφαρμόζει το δικό του πολιτικό σχέδιο, που συμπίπτει σε ορισμένα σημεία με εκείνο του πρωθυπουργού, αλλά διαφωνεί στο κύριο: τις εκλογές για το ποιος θα νέμεται την εξουσία.

Ο Παπανδρέου είναι γνωστό ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει με τίποτα τις εκλογές. Θα προσπαθήσει να τις αποφύγει και έχει σκεφτεί και ορισμένα κόλπα (δημοψήφισμα, πολιτειακές αλλαγές) για να τις αποφύγει.

Ο Βενιζέλος έχει ένα περισσότερο σύνθετο σχέδιο (και έχει και plan B). Θέλει εκλογές για να χάσει ο Παπανδρέου και εργάζεται γι’ αυτές. Γι’ αυτό ζητά την «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου («να εκτιμήσουμε από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα και επί τη βάση αυτών να αξιολογήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», είπε). Θέλει να μπορεί τους επόμενους τέσσερις μήνες να έχει περιθώρια χειρισμών, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν εκλογές.

Ο αντιπρόεδρος θεωρεί ότι αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, ο ΓΑΠ θα πιστωθεί εκείνος την νίκη. Αν χάσει ο ΓΑΠ και ο Σαμαράς είναι αυτοδύναμος, τότε ο Βενιζέλος θα διεκδικήσει την κομματική ηγεσία.

Αλλά και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμη (εκτιμά ότι είναι το πιθανότερο), πάλι θα έχει μερίδιο στην εξουσία ως η ισχυρή προσωπικότητα της οικουμενικής κυβέρνησης που (εκτιμά ότι) θα σχηματιστεί, ενώ θα μπορεί να θέσει και πάλι θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτό ο Βενιζέλος έχει προσεγγίσει επιχειρηματίες και μηντιάρχες που προωθούν το σενάριο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΛΑΟΣ, Ντόρα. Ήδη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, λένε ότι η συναίνεση που καταγράφηκε στην παιδεία, προοιωνίζεται και άλλες συναινέσεις.

Που συμπίπτουν Παπανδρέου και Βενιζέλος; Στο περιεχόμενο της πολιτικής τους. Γι’ αυτό όταν οι δυο τους συνεργάζονται και «επί του πρακτέου» δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ΓΑΠ δεν θα διαφωνήσει αν ο Βενιζέλος του «σερβίρει» ότι πρέπει να δώσουμε 30 δις για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Και οι δύο θα συμφωνήσουν ότι τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου πρέπει να εφαρμοστούν.

Σε πανικό οι περισσότεροι τραπεζίτες

Από την άλλη μεριά, σε κατάσταση πανικού βρίσκονται οι περισσότεροι πάλαι ποτέ πανίσχυροι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βλέπουν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Αφού τα έκαναν όπως τα έκαναν με τα θαλασσοδάνεια και όλα τ’ άλλα, τώρα αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση και την τρόικα να τους σώσει για άλλη μια φορά, δίνοντας τους λεφτά. Τρέμουν και ξορκίζουν όμως σαν το μεγαλύτερο κακό την «κρατικοποίηση» όπως τη λένε -στην ουσία πρόκειται για τις μετοχές που θα λάβει η κυβέρνηση ως αντίτιμο. Θέλουν να πάρουν και αλλά και για άλλη μια φορά να μη δώσουν τίποτα. Τώρα δεν θα είναι εύκολο όμως. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες τα παίζουν όλα για όλα. Οι περισσότεροι επιθυμούν και επιδιώκουν εκλογές, εδώ και τώρα, όχι για να φύγει η κυβέρνηση, αλλά για να παγώσει η «κρατικοποίηση» των τραπεζών που πιστεύουν ότι σχεδιάζεται και να πάρουν δυο τρεις μήνες παράταση.

Στο ίδιο κλίμα τις τελευταίες μέρες φαίνεται να κινείται και το Mega ενώ μεγάλη πρεμούρα για τις τράπεζες δείχνει και ο Γ.Καρατζαφέρης, τόση που δεν δίστασε να τα βάλει και με την ΤτΕ …γιατί δεν τις προστατεύει!



πηγή:eoellas 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου