Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

NEW STATESMAN: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Η ΜΕΡΚΕΛ»



ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ… ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ, ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΚΑΙ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ!

Σπύρος Θεοδωράτος

Πληθαίνουν, σε διεθνές επίπεδο, οι φωνές κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, κορύφωση των οποίων αποτελεί το πρόσφατο εξώφυλλο της έγκυρης βρετανικής πολιτικής επιθεώρησης, New Statesman, το οποίο παρομοιάζει την κ. Μέρκελ με τον «Εξολοθρευτή», χαρακτηρίζοντάς την ως «την πιο επικίνδυνη ηγέτιδα της Γερμανίας», και θεωρώντας την, ανοιχτά, ως μία «απειλή για την παγκόσμια τάξη και ευημερία»…


Με ένα φωτογραφικό μιξάζ στο οποίο παρομοιάζεται η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρωταγωνιστή του διάσημου «Εξολοθρευτή», Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, το τελευταίο τεύχος του βρετανικού περιοδικού – με συνδρομητές σε όλον τον κόσμο – New Statesman, θέτει το δάκτυλο «επί των τύπων των ήλων», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Μέρκελ ως «μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή για την παγκόσμια τάξη και ευημερία από τους κ.κ. Αχμαντινετζάντ, Νετανιάχου και Κιμ Γιονγκ Ουν (…).




Το άρθρο του περιοδικού, υπογεγραμμένο από τον διάσημο δημοσιογράφο και παρουσιαστή, Μάχντι Χάσαν, αναφέρει – σε τόνους και διατυπώσεις που δεν χωρούν παρερμηνείες:

«Η μανία της Άγκελα Μέρκελ για τη λιτότητα καταστρέφει την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξολοθρεύει την ανάπτυξη και μας ωθεί σε μια νέα Ύφεση, αντίστοιχη με εκείνην της δεκαετίας του 1930» (…).


Ωστόσο, η συνέχεια επιφυλάσσει ακόμη αιχμηρότερες θέσεις σε βάρος της Άνγκελα Μέρκελ, αποτυπώνοντας στην πραγματική του διάσταση το μέγεθος της απειλής που εκπροσωπεί σήμερα – για όλο το δυτικό κόσμο - η εμμονή της κ. Μέρκελ για «παραδειγματική» λιτότητα στην Ευρωζώνη:

«Ποιος ηγέτης αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη και την ευημερία: ο Ιρανός Αχμαντινετζάντ, ο Ισραηλινός Νετανιάχου ή ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Β.Κορέας;», διερωτάται ο συντάκτης, για να δώσει… πληρωμένη απάντηση:

«Η απάντηση είναι: μια πρώην χημικός, λάτρης της όπερας, με αβρούς τρόπους, που κατέχει το αξίωμά της εδώ και επτά χρόνια: Ναι λοιπόν, ας περάσει στη σκηνή η καγκελάριος Μέρκελ της Γερμανίας, η λύση της οποίας για την δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης έχει φέρει την ήπειρο -ίσως και όλον τον κόσμο- στο χείλος μιας δεύτερης Μεγάλης Ύφεσης» (…).

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλο και περισσότεροι σκεπτόμενοι πολίτες, πολιτικοί και αναλυτές σε όλον τον δυτικό κόσμο διατείνονται ανοιχτά πως η «ηγεμονία Μέρκελ» συνιστά απειλή ουχί μόνον για το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία – γεγονός που αποδεικνύει η έντονη αμφισβήτηση που δέχεται όλο και σαφέστερα, καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα, η Άνγκελα Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας της.

Υπενθυμίζουμε ότι μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η – κινούμενη σε ανάλογη γραμμή – δημόσια, δραματική παρέμβαση του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη, Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος υποστήριξε ότι όπως η σκληρή λιτότητα της δεκαετίας του 1930, κατά την Δημοκρατία της Βαϊμάρης, οδήγησε ιστορικά στην άνοδο του Ναζισμού, έτσι και η σημερινή – «δρακόντεια» όπως την χαρακτήρισε – πολιτική της λιτότητας εγκυμονεί ανάλογου μεγέθους κινδύνους για την Ευρώπη, συνολικά (…).

«Η πεισματική εστίαση στη λιτότητα – που είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1920 – οδήγησε σε μαζική ανεργία, στην κατάρρευση των δημοκρατικών θεσμών και τελικά στην καταστροφή του ναζισμού», δήλωσε ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι, σημειωτέον, και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να προσθέσει, επικρίνοντας ευθέως την περιώνυμη «γραμμή Μέρκελ»:

«Το θέμα δεν είναι να τιμωρηθούν τα άτακτα παιδιά […] Η Γερμανία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο όταν εκφράζει την επιθυμία να επιβληθούν μέτρα λιτότητας στους εταίρους της, όπως η Ελλάδα…».

«Υπάρχει πάντα εναλλακτική λύση στη λιτότητα», υποστήριξε ο Έβαλντ Νοβότνι, προβαίνοντας σε μια δραματική έκκληση προς άπαντες.

Ας ελπίσουμε ότι η κοινή λογική και η – καντιανή, ας μην ξεχνάμε – επιταγή περί των πρωτείων του «ορθού λόγου» δεν έχει οριστικά εξοβελισθεί από την σκέψη της καγκελαρίας στο Βερολίνο (…).




    πηγή

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς «Εξολοθρευτή» για την Κυρία Μέρκελ αυτό έχει αποδείξει μέχρι στιγμής η πολιτική της λιτότητας την οποία επιβάλει στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή