Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Κοινός αγώνας Αλβανοτσάμηδων και Σκοπιανών...!



Γράφει ο Μακεδών

Επιστροφή περιουσιών και επανάκτηση της ελληνικής τους ιθαγένειας ζητούν το τελευταίο διάστημα Τσάμηδες και Σλάβοι των Σκοπίων
Το τελευταίο διάστημα, οι Τσάμηδες και οι Σλάβοι των Σκοπίων, εντείνουν τη συνεργασία στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα, για υποτιθέμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, ζητώντας επιστροφή των περιουσιών τους και επανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Η προσπάθεια αυτή έγινε αντιληπτή προ τριετίας, όταν αντιπροσωπεία του «Ουράνιου Τόξου» βρέθηκε στην Αλβανία, για να παρακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος των αυτοαποκαλούμενων «Μακεντόνσκι» της Αλβανίας, που ζουν στις περιοχές κοντά στην Πρέσπα. Εκπρόσωπος του «Ουράνιου Τόξου» συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κόμματος των Τσάμηδων, στον οποίον πρότεινε ευθέως συνεργασία, προκειμένου να καθίσουν στο σκαμνί την Ελλάδα.
Η συνομιλία τους αναρτήθηκε με βίντεο στο διαδίκτυο, προφανώς από τους συνομιλητές. Εκεί, μεταξύ άλλων το μέλος του «Ουράνιου Τόξου» είπε: «Μεταξύ μας βιώνουμε μια κοινή μοίρα. Επειδή έχουμε κοινά προβλήματα, το «Ουράνιο Τόξο» ως μέλος του κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία», έχουμε τη δυνατότητα να σας βοηθήσουμε σχετικά με την παρουσίαση των δικών σας προβλημάτων.
»Σύντομα θα ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας, σχετικά με τις περιουσίες των «Μακεδόνων» πολιτικών προσφύγων, όπου θα ζητηθεί από την Ελλάδα η επιστροφή των περιουσιών και της ιθαγένειας αυτών των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό εμείς θέλουμε να σας προτείνουμε, επειδή ήδη έχουμε μια καλή δικηγορική ομάδα, εάν θέλετε και εσείς να πάρετε μέρος σε αυτή τη διαδικασία, για να διεκδικήσουμε από κοινού τα δικαιώματα μας».
Απαντώντας ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων, αποδέχτηκε την πρόταση για συνεργασία με το «Ουράνιο Τόξο», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στους «κακούς» Έλληνες, για την «γενοκτονία» που δήθεν διέπραξαν εις βάρος τους πριν από 60 χρόνια.
Δήλωσε συγκεκριμένα : «Αν και είμαστε απομακρυσμένοι, τα προβλήματά μας είναι παρόμοια. Το κόμμα μας, Κόμμα Δικαίου και Σύνδεσης, ήδη συμπληρώνει τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Το πρόγραμμά μας, αφορά κυρίως την επίλυση των προβλημάτων των Τσάμηδων. Υπήρξαν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας (…) Οι Τσάμηδες που ζουν σήμερα στην Αλβανία, ζητούν την αξιοπρέπεια τους. Το 1953 μας αφαιρέθηκε ομαδικά η ελληνική ιθαγένεια παρά την θέληση μας. Εμείς ζητάμε ό,τι και εσείς. Την επιστροφή της ιθαγένειας».
Κατά το διαρρεύσαν διάστημα, δεσμεύθηκαν οι κυβερνήσεις Σκοπίων και Αλβανίας «να προστατεύσουν τα δικαιώματά πους». Ο «Εχέδωρος» μεταφέρει δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας «Време», σύμφωνα με το οποίο οι δυο κυβερνήσεις «θα ζητήσουν από κοινού από την Ελλάδα να επιστρέψει τις κατασχεθείσες ακίνητες περιουσίες των διωγμένων προσφύγων και θα διεκδικήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης επίσκεψής τους στην χώρα στην οποία γεννήθηκαν» (τις υπολογίζουν σε 10 δισ. ευρώ).
Οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν σκοπό να απευθυνθούν από κοινού στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, όπως στον Ο.Η.Ε., την Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι ατομικές αγωγές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο απορρίφθηκαν, διότι οι ενάγοντες πρέπει πρώτα να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα στα ελληνικά δικαστήρια και κατόπιν να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Υπενθυμίζουμε, ότι επί του θέματος είχε αποστείλει ο κ. Γρούεφσκι στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, με την οποία είχε ζητήσει την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων στους Σλάβους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου, καθώς επίσης του ζήτησε να αναγνωρίσει και την «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς, με την εξήγηση ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει.
Μπορεί να έκλεισε για μας, δεν έκλεισε όμως γι’ αυτούς. Και όσο το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο τον οποίο έχει χρέος να υπηρετήσει, θα έρθει στιγμή που θα βρεθούμε πάλι κατηγορούμενοι από σοβαρούς -αυτή τη φορά- κύκλους.



Πηγή:Ελλήνων Αφύπνιση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου