Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Οξύνεται η ένταση στο Β.Κόσοβο.Βγήκαν τα όπλα4 τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών πριν λίγο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών
Δυνάμεις της KFOR φτάνουν στην περιοχή
Ένας Αλβανός αστυνομικός και τρεις Σέρβοι πολίτες τραυματίστηκαν κατά την ένοπλη συμπλοκή, που σημειώθηκε χτες το βράδυ στο βόρειο Κόσοβο.
Τα στοιχεία αυτά είναι ανεπίσημα και προέρχονται κυρίως από δημοσιογραφικές πηγές.

Τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο αστυνομικός...τραυματίστηκε από βλήμα πυροβόλου όπλου κοντά στο χωριό Βάραγκα και η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Ο σερβικός ραδιοφωνικός σταθμός KiM του Κοσόβου μετέδωσε ότι οι Σέρβοι πολίτες τραυματίστηκαν στο ίδιο χωριό, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των κατοίκων που βρισκόταν σε οδόφραγμα.

Τα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ξεκίνησαν χθες το βράδυ, όταν μονάδες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου προσπάθησαν να καταλάβουν τους μεθοριακούς σταθμούς Μπίρνιακ και Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Οι διαβάσεις αυτές ελέγχονται από την ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη (EULEX), αφού ο σερβικός πληθυσμός, που αποτελεί πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχεται την κυριαρχία της Πρίστινας.

Αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας του Κοσόβου αποτέλεσε το γεγονός ότι σε αυτές τις συνοριακές διαβάσεις δεν εφαρμόζονταν η απόφαση της κυβέρνησης του Χασίμ Θάτσι για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που προέρχονται από τη Σερβία.

Στην ουσία, η αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιβάλει την κυριαρχία της στο βόρειο Κόσοβο με τη βία.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο βόρειο Κόσοβο είναι συγκεχυμένες.
Σερβικές κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου αποχώρησαν από τις συνοριακές διαβάσεις και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του διοικητή της KFOR, Γερμανού στρατηγού Έρχαρντ Μπούλε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι τόνισε ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα σύνορα, ενώ για τις διαπραγματεύσεις δήλωσε κατηγορηματικά ότι "δεν θα γίνει κανένας συμβιβασμός με τη Σερβία".πηγή:greece-salonika 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου