Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

"Τα μαζεύουν και φεύγουν" οι ΗΠΑ από το Μπαχρέϊν λόγω πίεσης του Ιράν;


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν από την εκρηκτική κατάσταση και το ρευστό πολιτικό σκηνικό στο Μπαχρέϊν και σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα του 5ου Στόλου ο οποίος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια του Κόλπου και την διασφάλιση της ομαλής ροής του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αυστραλιανή εφημερίδα «The Australian» που επικαλείται πηγές τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην περιοχή του Κόλπου. Kάτι που πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές ανέμεναν ότι θα έκαναν οι ΗΠΑ, καθώς το Μπαχρέϊν αναδεικνύεται σε ασθενή κρίκο της αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή.

Δεδομένης μάλιστα της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν (70% περίπου) θεωρείται ότι το κρατίδιο είναι πολύ πιθανό να πέσει στον έλεγχο του Ιράν.

Ως εναλλακτικές τοποθεσίες μετεγκατάστασης του αμερικανικού 5ου Στόλου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ή το Κατάρ. Η δύναμη του 5ου Στόλου είναι 40 σκάφη επιφανείας όλων των κατηγοριών από αεροπλανοφόρα μέχρι δεξαμενόπλοια και περίπου 29.000 άτομα προσωπικό.


Η ύπαρξη μεγάλης αεροπορικής βάσης στο Κατάρ το καθιστά ελκυστικότερη λύση για τη φιλοξενία κέντρου λογιστική υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, αν και το παρόν διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή λιμανιού δίπλα στο ήδη υπάρχον εμπορικό. Ενδεχόμενη σύγκρουση με το Ιράν θα προκαλούσε σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στις ΗΠΑ, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων και την ασφυκτική πίεση των διεθνών οίκων αξιολόγησης (rating agencies), με τις προειδοποιήσεις περί υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των ΗΠΑ.



πηγή:defencenet 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου