Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2011

Ετοιμάζουν το ξεπούλημα των πετρελαίων!


 
Σε έναν χρόνο από σήμερα, η Ελλάδα θα γνωρίζει το πετρελαϊκό δυναμικό στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου και στη Νότια Κρήτη, σύμφωνα με τη δημόσια εκτίμηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννη Μανιάτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές και τις έρευνες υδρογονανθράκων, στη Βουλή.

Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες δημοσιοποιείται η πρώτη διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών θαλάσσιων ερευνών (σ.σ. αυτή είναι η μέθοδος που επιλέγει τελικά η χώρα μας) στο Ιόνιο και το θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κρήτης.

Και τι θα γίνουν τα αποτελέσματα των ερευνών; υφυπουργός ενημέρωσε ότι τα δεδομένα της έρευνας δεν θα είναι αποκλειστικής χρήσης. Τα στοιχεία και οι ερμηνείες από τους ελέγχους σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη θα δοθούν και στο ελληνικό κράτος αλλά, ταυτόχρονα, θα πουληθούν και ως πακέτα πληροφοριών στις πετρελαϊκές εταιρείες. «Με τον τρόπο αυτό η δαπάνη για τις σεισμικές έρευνες επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες», υπογράμμισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει όφελος και από τη συμμετοχή του στα κέρδη που θα προέλθουν από τα έσοδα διανομής αυτών των ερευνητικών δεδομένων.

Και ποιος θα εκμεταλευθεί τα κοιτάσματα; Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι αποτελεί "πάγια διεθνή πρακτική" (από πότε ;), τα κράτη να μην αναλαμβάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο και τον κίνδυνο αποτυχίας τέτοιων προσπαθειών, και έτσι με διεθνείς διαγωνισμούς παραχωρούν τα δικαιώματά τους σε εξειδικευμένες πετρελαϊκές εταιρείες, διασφαλίζοντας με αυστηρές συμβάσεις τα δικαιώματά τους. Το κέρδος για κάθε χώρα προέρχεται από τη φορολογία της ΑΕ που διενεργεί την έρευνα και από το μίσθωμα ή το ποσοστό επί της παραγωγής που θα έχει συμφωνήσει.


πηγή:thermopilai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου