Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Μισά – μισά με την Τουρκία τα πλούτη του Αιγαίου

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Τώρα που η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση –έστω και επιλεκτική κατά Βενιζέλο- αρχίζει η εφαρμογή του σχεδίου μοιρασιάς με την Τουρκία του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαια και φυσικό αέριο).

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρυ Κλίντον που φθάνει στην Ελλάδα, φέρνει τις σχετικές οδηγίες - μετά τις συνεννοήσεις της με την Τουρκία.

Το αγκάθι σε όλη αυτή την ιστορία είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) που επί τέλους για πρώτη φορά σκοπεύει να χαράξει η Ελλάδα, για την οποία όμως αναζητείται φόρμουλα για την υπαγωγή του Καστελόριζου σε αυτή.

Η Τουρκία δε συζητάει καν την υπαγωγή του Καστελόριζου στην Ελληνική ΑΟΖ , γιατί έτσι αποκλείεται από τα πλούσια κοιτάσματα του φυσικού αερίου στην περιοχή Λεβιάθαν (ανάμεσα σε Κρήτη και Καστελόριζο).

Η πίεση στην αδύναμη Ελλάδα από την πλευρά των ΗΠΑ και μέσω ΔΝΤ είναι: συμφωνείστε για μοιρασιά του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο και ξεκινήστε αμέσως από κοινού έρευνες και στη συνέχεια σε συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Σημείωση του freedomhellas:Οι δικοί μας προσκυνημένοι στα ξένα κέντρα αποφάσεων το μόνο που θα κάνουν ακόμη μια φορά είναι να ακολουθήσουν τις εντολές που θα τους δοθούν και ο μόνος χαμένος στην όλλη υπόθεση θα είναι ο Ελληνικός λαός όπως στο παρελθόν.Εκτιμούμε πως  θα ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο όπως με τα κοιτάσματα στην Θάσο που,το Ελληνικό δημόσιο πούλησε τα πετρέλαια στον Μητσοτάκη και τον Μαμιδάκη.Εδώ το μόνο σίγουρο είναι πως το Ελληνικό δημόσιο θα συνεκμεταλευτεί τον ορυκτό πλούτο με την Τουρκία αλλά επειδή θα μας τον εξωρύξουν ξένες εταιρείες θα πάρουμε ένα μικρό ποσοστό,απ΄το οποίο πρέπει να αποπληρώσουμε χρέη.Τα χρέη όπως γνωρίζουμε είναι τεράστια,οπότε δεν νομίζουμε να μας μείνει πάνω από ένα 5-10%καθαρού κέρδους,απ το οποίο στα ταμία του κράτους θα μείνουν ψίχουλα,αφού τα λαμόγια θα εξαφανίζουν τα χρήματα σαν σαπουνόφουσκες.   

 πηγή:newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου