Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τόμας Μάγερ-Deutsche Bank: "Πλεονέκτημα η πτώχευση για την Ελλάδα"



 
 "Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση του ελληνικού προβλήματος, η Ελλάδα θα βγει από τις αγορές, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό: Μέχρι το 2015 θα πλήρωνε στο χρέος της πολλά περισσότερα απ'ότι θα εισέπραττε", υποστηρίζει σε... συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ.


Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αποκλειστεί για χρόνια η Ελλάδα από τις αγορές, ο Γερμανός οικονομολόγος παραδέχεται ότι αυτό θα γίνει, εκτιμά ωστόσο ότι "Αυτό θα έχει και πλεονεκτήματα με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2015, η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει στις αγορές περισσότερα από όσα θα έπαιρνε".

«Θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα τα κατάφερνε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό θα συνέβαλε στην άμβλυνση ενός μέρος των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Προς το παρόν όμως δεν διακρίνω τη δυνατότητα πώλησης δημόσιας περιουσίας σε τόσο μεγάλο εύρος. Δεν μιλώ για τα 300 δισ. ευρώ που προσδοκούν συνολικά οι Έλληνες, αλλά δεν θεωρώ εφικτή ούτε την είσπραξη των 50 δισ. ευρώ που αναφέρονται. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αγοραστές για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας. Ποιος θα ήθελε σήμερα να επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα ή ελληνικές επιχειρήσεις που ανήκαν μέχρι πρότινος στο κράτος;» διερωτάται ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ο κ. Μάγερ δεν πιστεύει ότι θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: "Εάν η αναδιάρθρωση γίνει με ελεγχόμενο τρόπο πιστεύω ότι δεν θα προκύψουν μεγάλα προβλήματα, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία. Τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να επιλυθούν με την ευρωπαϊκή βοήθεια. Θα μπορούσαν να σωθούν τουλάχιστον οι βιώσιμες τράπεζες", εκτιμά ο κ. Μάγερ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου