Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Αρχισαν τα ανέκδοτα ή την πήραν χαμπάρι ότι θα τους πάρουμε με τις πέτρες;



Μείωση φόρων, αύξηση συντάξεων και νομιμοποίηση των αυθαιρέτων!

* Επτά κοστολογημένες δέσμες μέτρων για «επανεκκίνηση» της οικονομίας * «Θα εκτοξεύσει το έλλειμμα», δηλώνει η κυβέρνηση, έντονη κριτική απ΄ όλα τα κόμματα

ΑΘΗΝΑ (Γραφείο «Ε», του Γιώργου Μακρή)
Δραστική μείωση της φορολογίας, παροχή ρευστότητας στην αγορά, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κατάργηση πόθεν έσχες για την αγορά κατοικίας αλλά και αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους (ως 700 ευρώ) καθώς και επαναφορά των επιδομάτων στους πολύτεκνους είναι μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ανακοίνωσε καταχειροκροτούμενος χθες στο Ζάππειο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς.
Προβάλλοντας τα τρία μηνύματα της Νέας Δημοκρατίας για «επανεκκίνηση», «δημιουργικό σοκ» στην οικονομία και «συμβόλαιο αξιοπρέπειας» ο κ. Αντ. Σαμαράς παρουσίασε «επτά βήματα επανεκκίνησης», επτά δέσμες κοστολογημένων μέτρων που αποτελούν ουσιαστικά το νέο πρόγραμμα του κόμματος.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν πρόβαλε αίτημα για πρόωρες εκλογές, ωστόσο εμφανιζόμενος βέβαιος για τη νίκη της ΝΔ, τις χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες» και ρώτησε: «είναι σίγουροι στο ΠΑΣΟΚ ότι τις θέλουν; Γιατί, όπως λένε και στο χωριό μου πρώτη φορά βλέπω αρνί να βιάζεται να έρθει το Πάσχα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Μνημονίου ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει από το Μνημόνιο «μιαν ώρα αρχύτερα», ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην κυβερνητική πολιτική όπως πρότειναν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
«Ζητάνε «συναίνεση». Να συναινέσω σε τι; Σε αυτό που διαφωνώ; Σε αυτό που διαλύει τη χώρα μου; Σε αυτό που ήδη απέτυχε και το ομολογούν οι πάντες; Συναίνεση στο νεφελώδες, όπως λένε οι υπουργοί τους; Και τους ρωτώ: η έλλειψη συναίνεσης τους εμποδίζει να κυβερνήσουν; Και τι θα κέρδιζε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αν εμείς συναινούσαμε σε μια αδιέξοδη πορεία στο γκρεμό;», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ήταν αυστηρός και προς τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ κάνοντας λόγο για «τσιφλικάδες της δημόσιας περιουσίας που κουνούν απειλητικά το δάχτυλο από την τηλεόραση» και κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «τους εξέθρεψε». Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι «κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι «Ιδιοκτήτης» ούτε της Ενέργειας, ούτε άλλων Δημόσιων υποδομών» και προανήγγειλε ότι «θα αλλάξει το καθεστώς αφύσικων προνομίων».
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ
«Σχέδιο επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας με δημιουργικό σοκ και επτά βήματα», παρουσίασε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Παρουσιάζοντας τον πρώτο άξονα της πρότασης της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τολμηρή και αποφασιστική αλλά και μεσοπρόθεσμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους και συγκεκριμένα: ενιαίο συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρείες (flatrate), ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 40% από 45%, μείωση ΦΠΑ από 23% στο 19% και από 13% στο 9% και στο 4,5% για τον τουρισμό και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, ενώ για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επί πλέον ειδικός φόρος που έβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% και μίλησε για αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας που σήμερα είναι υπό διωγμό.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την τακτοποίηση όλως των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν με κατάργηση του πόθεν έσχες για την κατοικία (οποιασδήποτε πρώτης, δεύτερης, εξοχικής και ανεξαρτήτως μεγέθους) για διάστημα τριών ετών, όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και «παράθυρο» ενός έτους για τη δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχείων, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας. Ο κ. Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε καταχειροκροτούμενος την εξέταση του «πόθεν έσχες» όλων εκείνων που διατέλεσαν Υπουργοί & Υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα..
Ο τρίτος άξονας είναι η γενικότερη μεταρρύθμιση («επανάσταση» τη χαρακτήρισε) του φορολογικού συστήματος με τη θέσπιση ενός σταθερού πιο απλού και λιγότερου γραφειοκρατικού συστήματος που χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών (εδώ ως μέσο αποτροπής της φοροδιαφυγής), απλοποίηση φορολογικού συστήματος («μόνο την τελευταία χρονιά έχουν ψηφιστεί δέκα φορολογικοί νόμοι, 1718 σελίδες» είπε) και κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων σε λίγες σελίδες. Επίσης έκανε λόγο για αυστηροποίηση των ποινών για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν και περιορισμό της επαφής φορολογούμενου – εφόρου ώστε να μειωθεί η συνδιαλλαγή μεταξύ τους.
Ως τέταρτο άξονα της πρότασης του κόμματός του, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων, διευκρινίζοντας ότι αυτό διαφέρει με την πρόσκαιρη τακτοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων η πρόταση περιλαμβάνει την ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας σε συνδυασμό με την απαγόρευση κάθε είδους αυθαίρετης δόμησης (δρακόντειες απαγορευτικές διατάξεις άμεση κατεδάφιση σε περίπτωση ανέγερσης αυθαίρετου κτίσματος με χρέωση του παραβάτη και πρόστιμο). Όπως είπε, με τη νομιμοποίηση αυτή θα δοθούν κανονικοί τίτλοι ιδιοκτησίας, με αντίτιμο ανάλογα την έκταση και τη βαρύτητα των παραβάσεων. Μόνο τον πρώτο χρόνο το Δημόσιο υπολογίζεται να εισπράξει τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ.
Πέμπτος άξονας είναι η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, δηλαδή το τρέχον «εσωτερικό χρέος» όπως οι οφειλές από επιστροφή ΦΠΑ, επιδοτήσεις, εφάπαξ συνταξιούχων, πληρωμές σε συμβάσεις έργου και εργασίας, μέχρι και αμοιβές κατασκευαστικών έργων. Όλα αυτά μπορούν να τακτοποιηθούν με άμεση επιστροφή οφειλών σε ρευστό, από ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, και με διαδικασία συμψηφισμού, έναντι οφειλών του φορολογούμενου. «Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να πρωτοστατεί σήμερα στο 'κίνημα' του 'δεν πληρώνω"», σχολίασε.
Ο έκτος άξονας αφορά τη δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στο εξής στην πραγματική οικονομία, ποσοστό 20 - 30%, των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια. Και προχθές ψηφίστηκε καινούργια ρύθμιση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Ρευστότητα και πάλι ρευστότητα… Για χιλιάδες μαγαζιά περνά η ημέρα χωρίς να κάνουν ούτε «σεφτέ», σχολίασε.
Ο έβδομος άξονας περιλαμβάνει τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και τα αντισταθμιστικά μέτρα ανάσες. Ενδεικτικά ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε την επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, την ενίσχυση του προγράμματος βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών , την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την «επαναφορά» του προγράμματος Δημόσιας Επενδύσεων, το οποίο «είναι το πρώτο που επιλέγει να πλήττει η κυβέρνηση στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών» και μεγάλα προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία. Όπου το δημόσιο μπορεί να βρει τέτοιες περιοχές, να τις καθαρίσει από τίτλους κι ύστερα να τις δημοπρατήσει, για εγκαταστάσεις παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας.
ΠΑΓΩΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Ο κ. Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει δύο «μαξιλάρια ασφαλείας». Το πρώτο είναι ότι τα ως άνω μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα του πρώτου έτους εφαρμογής κατά 2%, σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Το δεύτερο «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι πρόσθετες περικοπές δαπανών στο Δημόσιο στις οποίες περιλαμβάνονται: Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια, και μετά προσλήψεις με αναλογία 1:5. Εφαρμογή «εργασιακής εφεδρείας» για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Κοστολόγηση νοσοκομείων με βάση επιτυχημένων νοσοκομείων διεθνώς, ηλεκτρονική διαχείριση & συνταγογράφηση (με πλαφόν ανά φαρμακείο ανάλογα με την περιοχή). Περικοπή επιδομάτων στα «ρετιρέ», ιδιαίτερα των ΔΕΚΟ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «ναι» στις αποκρατικοποιήσεις αλλά «όχι» σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά. Για τη ΔΕΗ είπε ότι η πρόταση ΠΑΣΟΚ για πώληση 17% είναι πέρα για πέρα λάθος. «Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε την αγορά και μετά να αποκρατικοποιήσουμε τμηματικά, με στρατηγικό επενδυτή κρατώντας μόνο τον έλεγχο του δικτύου», είπε.
Ακόμη, πρότεινε την ιδιωτικοποίηση επίσης με στρατηγικό επενδυτή ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ (με υποδομές δικτύων υπό κρατικό έλεγχο), ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα.
Για τον ΟΠΑΠ είπε «όχι» στην πώληση αν το τίμημα υπολείπεται των τεράστιων εσόδων που αποδίδει στο Κράτος.
Για τη δημόσια περιουσία υποστήριξε ότι «μπορεί να εισφέρει σημαντικά αλλά απαιτείται χρόνος για να δώσουμε υπεραξίες στα ακίνητα μέσω καθαρισμού τίτλων και νομοθετικών παρεμβάσεων. Μπορούμε να προεισπράξουμε μέρος της αξίας εκμετάλλευσης, χωρίς την ανάγκη πωλήσεων. Βέβαια κάθε ιδεοληψία κάνει κακό, για παράδειγμα μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς μίλησε για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου σε όλους τους τομείς δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία και τη μεταποίηση. Είπε ότι θα δώσει έμφαση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, προανήγγειλε αναπτυξιακό πρόγραμμα για κάθε περιφέρεια, δεσμεύτηκε για ανακήρυξη της ΑΟΖ και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, μίλησε για κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας & του Απόδημου Ελληνισμού που μπορούν να συνεισφέρουν σε ειδικά έργα, όπως στήριξη Μουσείων. Σημαντικότατος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για αποφασιστικό χτύπημα στο παραεμπόριο και είπε ότι θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού, το «φαστ τρακ» θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες και όχι μόνο στις ξένες, προανήγγειλε νομικό «φαστ τρακ» και σύστημα αυτόματου συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο καθώς και μέτρα για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
«Σε τρία χρόνια από την εφαρμογή του, το Πρόγραμμά μας μειώνει το έλλειμμα στο 1% και την επόμενη βγάζει πλεόνασμα. Με την προϋπόθεση ότι και τα 7 μέτρα επανεκκίνησης θα γίνουν όλα μαζί και άμεσα!
Ποιός, λοιπόν έχει δίκιο; Εμείς που λέμε ότι με συνδυασμό μεγάλων περικοπών και Ανάκαμψη μπορεί να Ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός; Ή η κυβερνητική πολιτική, που ομολογεί ότι με διπλάσιες περικοπές από το έλλειμμα, πάλι δεν μπορεί να το εξουδετερώσει;», επισήμανε ο κ. Αντ. Σαμαράς, οποίος στην ομιλία του έκανε αναφορά και στην ασφάλεια χαρακτηρίζοντας «αποτρόπαια» την δολοφονία του Μανώλη Καντάρη.
ΚΡΙΤΙΚΗ
* «Πολλές αντιφάσεις είχαν οι εξαγγελίες του κ. Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής καθώς, όπως είπε,» πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν εξάλλου ότι αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ τότε το έλλειμμα θα επανέλθει σε ένα χρόνο στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 36,034 δισ. ευρώ.
* «Η ΝΔ», τονίζει το ΚΚΕ, «προτείνει μια αντιλαϊκή πολιτική με γαλάζιο περιτύλιγμα, φιλοδοξώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της πλουτοκρατίας, ώστε να ηγηθεί αυτή μιας νέας, πιο επιθετικής συναίνεσης μεταξύ των αστικών κομμάτων, με σκοπό να ισοπεδωθούν κυριολεκτικά τα λαϊκά δικαιώματα.
* «Καλωσορίζουμε τον κ. Α. Σαμαρά στον ΛΑ.Ο.Σ... Αν και κακός αντιγραφέας, δείχνει ότι με κάποια καθυστέρηση κατανοεί τις επί διετία επαναλαμβανόμενες προτάσεις μας», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
* Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε σήμερα το άλλο πρόσωπο του Ιανού και την μέχρι πρότινος αντιμνημονιακή ρητορεία τη διαδέχθηκε ο σκληρά ταξικός και νεοφιλελεύθερος προγραμματικός λόγος της ΝΔ», παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης.
* «Ο κ. Σαμαράς παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική του κομματικού συστήματος που μας έφερε σ΄ αυτό το χάλι. Το πραγματικά επικίνδυνο μείγμα πολιτικής για την Ελλάδα, είναι η απραξία του κ. Παπανδρέου και η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιάννης Οικονόμου.
* «Απέναντι στην αποδεδειγμένη - από την πορεία των πραγμάτων - αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται ως θαυματοποιός που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε παράδεισο. Δυστυχώς τόσα πολλά "θα" είχαμε πολλά χρόνια να ακούσουμε», σχολίασε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.
* «Βρίσκω πολύ θετικό το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μέτρα, που παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο μια άμεση αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της ιδιωτικής οικονομίας και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Μόνο αυτές μπορούν, πράγματι, να πραγματώσουν τη νέα μορφή ανάπτυξης που χρειάζεται ο τόπος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ θετικά αξιολόγησε το πρόγραμμα και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος.
ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ
Από το Ν. Λάρισας παρέστησαν οι βουλευτές κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Ζώης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Κατσαρός, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΠΣΛ κ. Ζήσης Γρηγορίου, η εκδότης – διευθυντής της «Ε» κα Δανάη Δημητρακοπούλου, οι γραμματείς Οργανωτικού κ. Μανώλης Αγγελάκας και Παραγωγικών Τομέων κ. Γ. Σουφλιάς, το μέλος του ΠΣ κ. Γιώργος Αδαμούλης και το στέλεχος της Γραμματείας Ετεροδημοτών κ. Σπύρος Κοντονάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου