Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Ποιός είναι ο Ζαν Κλόντ Τρισέ ;



Μεγαλοτραπεζίτες, παπαγαλάκια και ψευδομάρτυρες..!

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ κατηγορεί σήμερα την Ελλάδα για ψευδή στατιστικά στοιχεία, δίνει… πιεστικά συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε για να βγούμε από την κρίση, και απειλεί ότι το «πάρτυ με την Ελλάδα τελείωσε».

Αλλά ποιος είναι ο Ζαν Κλόντ Τρισέ;
Διαβάζουμε από το επίσημο βιογραφικό του:
Γεννήθηκε το 1942 στη Λιόν και θεωρείται ειδικός στα οικονομικά. Σπούδασε λαϊκή οικονομία και από το 1987 ως κρατικός θησαυροφύλακας υπηρέτησε πέντε Γάλλους πρωθυπουργούς σε ισάριθμες κυβερνήσεις και το 1993 έγινε πρόεδρος της Γαλλικής Τράπεζας. Το 2003 ενεπλάκη και κατηγορήθηκε για ψευδομαρτυρία στη δίκη για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Κρεντίτ Λιοννέ, (φανταστείτε τι ψευδή στοιχεία θα έδινε στο δικαστήριο για τη Λιοννέ…) αλλά αθωώθηκε τον Ιούνιο του 2003, προστατευόμενος βέβαια τόσων κορυφαίων Γάλλων πολιτικών, που τον προόριζαν ήδη από το 1998 για διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πέντε μήνες μετά, την απεμπλοκή του από την ψευδομαρτυρία, τον Νοέμβριο του 2003, το αγαπημένο παιδί τους, αναλαμβάνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, μετά από εξωστρακισμό – «συμβιβασμός» είναι η λέξη που αναφέρεται στο βιογραφικό του - του πρώτου διοικητή, του Ολλανδού Βιμ Ντούϊζενμπεργκ, ο οποίος παρέδωσε στον Τρισέ το… υπόλοιπο μισό της θητείας του που είχε ακόμα να διανύσει!

Από το 2008 που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση, ο «ειδικός στα οικονομικά», όπως αναφέρει το βιογραφικό του, διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, ενώ έβλεπε ως «ειδικός» την οικονομική καταιγίδα που ερχόταν, αύξανε στην Ευρώπη τα επιτόκια, ακριβαίνοντας το χρήμα, για να πλουτίσουν κάποιοι. Όταν πια απλώθηκε στην Ευρώπη η αμερικανόφερτη ύφεση και κλονίστηκαν οι οικονομίες των κρατών – μελών, ο κύριος Τρισέ, μέσα στη γενική δυσφορία, τις εναντίον του επισημάνσεις των κυβερνήσεων και τα ειρωνικά σχόλια των πραγματικά ειδικών, αναγκάστηκε να ρίξει τα επιτόκια φτάνοντάς τα ως και το μηδέν. Αλλά ήταν πια αργά. Η Ευρώπη είχε κόψει… καπίστρι!

Αυτός είναι ο κύριος Ζαν Κλόντ Τρισέ που κατηγορεί (και) την Ελλάδα και οργίζεται δήθεν προασπιζόμενος το σύμφωνο της οικονομικής σταθερότητας. Σπέρνει δηλαδή ακόμη δυσμενέστερο κλίμα, για να δανειστεί η χώρα μας (και οι άλλες χρεωμένες Οικονομίες) με ακόμη δυσμενέστερους όρους για να πλουτίσουν έτσι από τους υπέρογκους τόκους κάποιες διεθνείς κολλητές του μεγαλοτράπεζες. Και το χειρότερο: Βιάζεται να ξανανεβάσει τα επιτόκια, - ήδη ακούγονται τέτοιες προθέσεις από τα δικά του παπαγαλάκια - με την πρόφαση ότι «διακρίνεται ανάκαμψη» (τελικά μόνο σε δύο τρεις ισχυρές οικονομίες από τα 27 κράτη μέλη) για να γίνει τότε κόλαση στις υπερχρεωμένες μικρές ευρωπαϊκές χώρες. Όταν καταλάβουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τα τρελά συμφέροντα του…Τρισέ πέραν του… Ατλαντικού και δουν μπροστά τους τα κομμάτια της ΕΕ, τότε θα είναι αργά.

Και, τουλάχιστον για τη δική μας περίπτωση, δεν βρίσκεται ένας Έλληνας οικονομικός υπουργός (υπάρχει;) να ορθώσει απέναντι το ανάστημά του και να του πει ότι αυτά που λέει δεν θα τολμούσε να τα διδάξει ούτε σε πρωτοετείς φοιτητές οικονομικού πανεπιστημίου. Αντίθετα, δυστυχώς, τα δικά μας παπαγαλάκια (του Τύπου και -ειδικότερα - της τηλεόρασης στην Ελλάδα), διαγκωνίζονται, χωρίς να ψάξουν την «πίσω όψη» των μεθοδεύσεων του μεγαλοτραπεζίτη, ποιο θα μεταδώσει πρώτο την «είδηση» των κατηγοριών Τρισέ κατά της Ελλάδας. Να τους χαιρόμαστε. Και τον… ψευδομάρτυρα βέβαια μαζί.!

Γιάννης Κριτσαντώνης
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου