Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ ΟΙ S-300 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ




Επιβεβαιωνόμαστε σε σχέση με τα όσα παγίως υποστηρίζουμε για ηθελημένη αχρησία των ρωσικών συστοιχιών S-300 PMU1 στην Κρήτη. Το ΓΕΕΘΑ προβάλει πλέον και επίσημα ''αδυναμία'' χρήσης του Πεδίου Βολής Κρήτης λόγω διαφορετικών παραμέτρων.Τα παραπάνω πιστοποιήθηκαν στη Βουλή χθες και ήρθαν στο φως από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ''Defencenet''. Oι ρωσικοί πύραυλοι, που εξορίστηκαν από την Κύπρο, δεν ''επιτρέπεται΄΄ να αναπτυχθούν ούτε στην Κρήτη.




Με μία κίνηση που σηκώνει πολύ κουβέντα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε χθες στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, μέσω της παρουσίασης της Δομής Δυνάμεων να εγκρίνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους περίπου 13,5 δις. (τα γνωστά 29 προγράμματα).

Το ΓΕΕΘΑ προβάλει επίσημα ''αδυναμία'' χρήσης του Πεδίου Βολής Κρήτης λόγω διαφορετικών παραμέτρων. Δηλαδή μεγαλύτερος χρόνος ενεργοποίησης αυτοκαταστροφής του βλήματος από αυτούς που ισχύουν στο ΝΑΤΟ για τις δοκιμές (σ.σ. όσο και αν ακούγεται παράλογο, αυτός υποτίθεται πως είναι ο λόγος που προβάλλεται ως αιτία της μη ενεργοποίησης των S-300).


Οι Ρώσοι απορρίπτουν την αιτιολογία, κάποια στιγμή τέθηκε θέμα να πάει ελληνική ομάδα να εκπαιδευτεί στην Ρωσία και να γίνει εκεί η δοκιμή, ούτε αυτό προχώρησε και χθες ο υπουργός φέρεται να απάντησε σε αυτό το ενδεχόμενο: «Και τι να κάνω, να τους στείλω στη στέππα να εκπαιδευτούν;»

Κατόπιν αυτού, καλύτερα ας μην περιμένει κανένας πιά ότι οι S-300 PMU1, το πλέον εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που υπηρετεί σε χώρα του ΝΑΤΟ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, θα καταστεί επιχειρησιακό. Λεπτομέρεια: Το κόστος επιθεώρησης από την Ρωσία έχει συμπιεστεί σε κάτω από 800.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι η προσπάθεια του υπουργού να υπάρξει διακομματική «δια της πλαγίας» έγκριση του νέου εξοπλιστικού, δεν πέρασε. Η νέα Δομή Δυνάμεων θα εγκριθεί πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οι νέες οροφές σε προσωπικό και μέσα σχετίζονται άμεσα με την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η προσπάθεια εκλογίκευσης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής, με στόχο τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς να παραβλάπτεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ.»

Με 0,3% του ΑΕΠ εξοπλιστικές δαπάνες; Πως θα γίνει αυτό δεν το είπε. Ίσως με ψυχοτρονικά όπλα! Άλλωστε δεν τον αφορά γιατί πιθανότατα δεν θα είναι υπουργός Άμυνας, όταν θα χρειαστεί να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των Ε.Δ.

Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, «που ήδη έχουν περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το 2009», ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών της επόμενης 15ετίας έχει ως οροφή τα 14,5 δις ευρώ έτσι ώστε, σε ετήσια βάση, η σχετική δαπάνη να μην υπερβαίνει το 0,3% του ΑΕΠ. Επιπέδου Βελγίου, δηλαδή…

πηγή:ΕΛΚΕΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου