Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ισραηλινά ελικόπτερα στη Λάρισα







 Του Δημήτρη Βάλλα


Μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν μονάδες της Αεροπορίας Στρατού τόσο της Ελλάδος, όσο και του Ισραήλ, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στη Λάρισα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του μήνα και όπως έγινε γνωστό γίνεται στα πλαίσια προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών που περιλαμβάνουν κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Στην άσκηση από πλευράς Ισραήλ αναμένεται να λάβουν μέρος επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι αλλά και Blackhawk ενώ το πρόγραμμα των ασκήσεων περιλαμβάνει και συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα προγράµµατα της συνεκπαίδευσης – στην Ελλάδα και το Ισραήλ – ήταν και από τα βασικά θέµατα στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε στο Τελ Αβίβ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας κατά τη διάρκεια εξαήµερης επίσηµης επίσκεψή του, που πραγματοποίησε τον περασμένο Μάιο, προσκεκλημένος του Ισραηλινού οµολόγου του.
Η αναβάθμιση των αµυντικών σχέσεων των δύο χωρών έχει άμεση σχέση και με τη θεαματική πρόοδο στις στρατηγικές σχέσεις Ελλάδος και Ισραήλ που έγινε τελευταία και έφερε πολλές σημαντικές συνεργασίες στον ενεργειακό, τουριστικό, εμπορικό, αλλά και διπλωματικό τομέα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νομός Λάρισας είχε πάλι άμεση εμπλοκή στην πρώτη άσκηση των ισραηλινών μαχητικών στην Ελλάδα που έφθασαν μέχρι το πεδίο βολής της Κρανιάς Ελασσόνας το 2008.
Η άσκηση έγινε γνωστή παγκοσμίως με την αποκάλυψη των «New York Times » για την πτήση ισραηλινών μαχητικών στον ελληνικό εναέριο χώρο και ήταν αυτή που πυροδότησε τα σενάρια για δοκιμές βομβαρδισμού των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν μέχρι το πεδίο βολής Κρανέας στη Θεσσαλία που έχει την ίδια απόσταση με αυτήν ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Ιρανικό σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ πραγματοποιώντας ουσιαστικά μια... πρόβα τζενεράλε.

πηγή:eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου