Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ξεκινά τις γεωτρήσεις πετρελαίου η Κύπρος





Στην τελική φάση για την γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται η Κύπρος. Η γεώτρηση θα γίνει στο «Οικόπεδο 12»,το οποίο θεωρείται πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και που συνορεύει με θαλάσσιο οικόπεδο του Ισραήλ, στο οποίο ήδη βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ορίστηκαν σε τεχνικό επίπεδο όχι μόνον οι συντεταγμένες που θα αρχίσει να «σκάβει» το γεωτρύπανο, αλλά και σε ποιο βάθος θα αναζητηθεί το φυσικό αέριο. Το βάθος αυτό θα είναι 1.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
.

Ετσι η Κύπρος θα έχει το δικό της φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή που εμπίπτει στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη μέχρι το 2014. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Noble Energy μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης δήλωσε ότι πριν το τέλος του 2011 θα μπει το τρυπάνι και θα αρχίσουν οι εργασίες στο οικόπεδο 12.

Τεράστια αναμένεται να είναι τα οφέλη τόσο για τα κρατικά ταμεία όσο και για τους Κύπριους καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώνουν πολύ φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, τονίζοντας ότι Κύπρος και Λίβανος έχουν την ευκαιρία να ενώσουν δυνάμεις και να επωφεληθούν οικονομικά.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Βηρυτού σε σχέση με τη συμφωνία για την ΑΟΖ Κύπρου - Ισραήλ, ανέφερε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο Λίβανος διαχρονικά σέβεται τις υποχρεώσεις του, όπως και τις συμφωνίες που συνομολογεί.

Επίσης στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Xριστόφιας, με τον πρώτο αντιπρόεδρο της εταιρίας Noble Energy (που έχει αναλάβει και τις γεωτρήσεις για λογαριασμό του Ισραήλ) κ. Ρότνεϊ Κουκ, καθορίσθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε να αρχίσουν σύντομα οι εργασίες στην περιοχή. Ο κ. Κουκ ενημέρωσε τον κύπριο πρόεδρο και για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Οικοπέδου 12» με υποθαλάσσιο αγωγό διαμέτρου 20 ιντσών, συνολικού μήκους 200 χλμ. Εγινε επίσης ενημέρωση για την πρόταση για τερματικό σταθμό υγροποίησης στην περιοχή του Βασιλικού, με τρεις γραμμές υγροποίησης για εξαγωγή 15 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως. Η επένδυση θα πλησιάσει τα 10 δισ. ευρώ, με πολλαπλά σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

πηγή:thermopilai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου