Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Έκλεισε η συμφωνία με την τρόϊκα




 

 Ολοκληρώθηκαν με συμφωνία επί των απαιτήσεων της τρόϊκας οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών σε ότι αφορά την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της οικονομίας, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, στις μεταρρυθμίσεις και στις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα γίνουν, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στον απόηχο αυτών των γεγονότων το ΧΑΑ κέρδισε σήμερα 4,42%

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:


«Ολοκληρώθηκαν σήμερα θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

» Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

» Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τις τελευταίες βδομάδες σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».


Αργότερα αναμένεται να ανακοινώσει η τρόικα την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Τα συμπεράσματα της τρόικας θα καθορίσουν αν η Ελλάδα θα εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συζητήσουν τα βασικά σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό ΕΚΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν. Η αξιολόγηση περιορίζεται καταρχάς στον τρέχον πρόγραμμα και την εφαρμογή των στόχων που έχουν συμφωνηθεί. «Η έκθεση δείχνει μεικτη εικόνα», επισημαίνει το Reuters και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές εάν θα καταβληθεί η νέα δόση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινώσει τα μέτρα για το 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση των μέτρων του 2012. Στα μέσα του επόμενου έτους θα εξειδικευθούν και τα μέτρα του 2013, τα οποία έχουν αποφασισθεί σήμερα ως κατευθύνσεις γενικής πολιτικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό γίνεται διότι το Μνημόνιο αναθεωρείται και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις και δημοσιονομικές ανάγκες.

Συνάντηση Παπανδρέου - Γιουνκερ

Τα βασικά σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Λουξεμβούργο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας ύψους 6,4 δις ευρώ αλλά και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

πηγή:defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου