Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΣΚΛΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT





Εξαιρετικά σκληρή, και φέτος, ήταν για την Τουρκία η ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το πως συνάδουν τα όσα καταμαρτυρεί η έκθεση με μια χώρα η οποία επιδιώκει την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. και υποστηρίζεται μάλιστα σε αυτή την πορεία με την Ελλάδα ''μπροστάρη'', είναι ζήτημα προς διερεύνηση, πέρα από οικονομικά και λοιπά συμφέροντα. Εκτελέσεις πολιτών, βασανιστήρια σε βάρος των αντιφρονούντων, διωγμοί κατά των Κούρδων, σκληρή και συχνά ασύλληπτη βία κατά των γυναικών, περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου, συνεχίζονται κανονικά στην Τουρκία.


Η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνει λόγο για εκτελέσεις και βασανισμούς ακόμη και ανηλίκων (αναφέρονται 32 περιπτώσεις) στις φυλακές των Αδάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις οικογένειες των θυμάτων, οι ανήλικοι ξυλοκοπήθηκαν και στη συνέχεια οι άνδρες ασφαλείας έριχναν αλάτι πάνω στις πληγές τους. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης δεν διέλαθαν της προσοχής των απεσταλμένων του State Department αλλά ούτε και οι θάνατοι 37 συνολικά κρατουμένων.

Επίσης, η έκθεση καυτηριάζει έντονα την ιδιαίτερα ''ευγενική'' μεταχείριση των γυναικών στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για συχνές δολοφονίες ''τιμής'', δηλαδή βιασμούς, όπου η ''στιγματισμένη'' δολοφονείται εν συνεχεία από τους συγγενείς για να ''ξεπλυθεί η ντροπή'', πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Τουρκία.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, επικαλούμενη τη νομοθεσία, περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης καθώς και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Για την ελευθερία του Τύπου, η έκθεση του State Department διαπιστώνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η απαίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (διατυπώθηκε πέρυσι το Φεβρουάριο), προς τους εκδότες να απολύσει τους δημοσιογράφους που με τα σχόλια τους ''επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της οικονομίας'' (βλέπε: ασκούν κριτική προς την κυβέρνηση).

ΠΗΓΗ:www.elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου