Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ισλανδία: Δεν πληρώνει μέρος του χρέους της


Μετά από δημοψήφισμα οι Ισλανδοί αποφάσισαν με πλειοψηφία 58% να μην επιστρέψουν στην Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία οικονομική στήριξη της τάξης των 4 δισ. ευρώ που είχε πληρωθεί το 2008 από τις χώρες για να αποζημιωθούν οι επενδυτές της υπό κατάρρευση τράπεζας Landsbanki...


Η Πρωθυπουργός της χώρας Johanna Sigurðardóttir δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ο «Ο λαός της Ισλανδίας δεν θα μπορρούσε να κάνει χειρότερη επιλογή». Είναι η δεύτερη φορά που το δημοψήφισμα απορρίπτει συμφωνία αποπληρωμής και η υπόθεση θα πάει σε διεθνές δικαστήριο.

Το 2008 όταν το τραπεζικό σύστημα της Ισλανδίας κατέρρευσε μετά από μια περίοδο δυναμικής επέκτασης στην Ευρώπη, τόσο οι Ισλανδοί αλλά και περί τις 400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί έχασαν σημαντικά κεφάλαια των καταθέσεών τους στην τράπεζα Ιcesave, θυγατρικής της ισλανδικής Landsbanki.

Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, απαιτώντας τα χρήματα από την ισλανδική κυβέρνηση. Πέρυσι, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισλανδίας, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους ύψους 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν το 40% του ισλανδικού ΑΕΠ, το οποίο θα επιβάρυνε τον κάθε φορολογούμενο με 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια.

Η συμφωνία είχε εγκρίθεί οριακά από τη Βουλή, αλλά ο πρόεδρος Γκρίμσον αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι απάντησαν για πρώτη φορά ότι δεν πληρώνουν σε ποσοστό 93%.

http://www.thermopilai.org/content/islandia-den-pleronei-meros-tou-khreous-tes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου