Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Όλα στο σφυρί!


Σημείωση freedomHellas:Μετά τις επισκέψεις Soros και Rombai που κρύβονται πίσω απ τις ιδιοτικοποιήσεις και τις εξελήξεις στα βαλκάνια,ο Τζέφρι μας σκάει μία-μία τις οδηγίες που έλαβε για το μέλλον του τόπου μας.


* Προβλέπονται κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, απολύσεις συμβασιούχων, μείωση μισθών και επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας στο Δημόσιο, καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων


ΑΘΗΝΑ
"Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση, είναι στο χέρι μας, ολόκληρης της Ελλάδας, αν βγούμε νωρίτερα ή αργότερα. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, κλείνοντας τα αυτιά μας στις φωνές της μιζέριας, τότε το 2012 μπορεί να διαφανεί η έξοδος", τόνισε από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Σε ένα μαραθώνιο και λάθη θα γίνουν και παραλείψεις θα υπάρχουν. Θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις".
Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "τέλος εποχής από την Ελλάδα της χρεοκοπίας", μιλώντας για "την Ελλάδα της δημιουργίας".
"Αποφασίσαμε να πάμε απέναντι σε όλες τις παθογένειες, ακόμα και μέσα στη δημόσια διοίκηση, σε σχολεία και νοσοκομεία", είπε, συμπληρώνοντας: "Δύσκολο το εγχείρημα, δύσκολη η πορεία- έχουμε ήδη κάνει άθλο".
"Δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας"
Σημείωσε δε ότι "διαψεύσαμε από πέρυσι το φόβο της χρεοκοπίας" και υπογράμμισε "τον άθλο να στήσουμε το μηχανισμό και να μειώσουμε σε πρωτοφανή μεγέθη τα ελλείμματα μας". "Υπάρχουν δυσκολίες, θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, αλλά ξέρουμε που πάμε, δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας", είπε, επισημαίνοντας ότι "ζούμε σε σκληρή πραγματικότητα, μαζεύουμε τα σπασμένα από τα λάθη του παρελθόντος".
Αφού τόνισε ότι "ο πολίτης βομβαρδίζεται από τόνους απαισιοδοξίας", παρατήρησε ότι "σωθήκαμε πέρυσι την τελευταία στιγμή. Δεν περιγράφουμε μόνο την αλήθεια, την αντιμετωπίζουμε, αναλάβαμε την ευθύνη μας, οι προηγούμενοι το έβαλαν στα πόδια". Συμπλήρωσε δε ότι "πέρυσι γλυτώσαμε τα χειρότερα και είμαστε ακόμα ζωντανοί", σημειώνοντας παράλληλα ότι "αφυπνίζεται και η Ευρώπη".
"Πολλοί κινδυνολογούν, και πάλι θα πέσουν έξω", πρόσθεσε.
"Υπάρχει κατεστημένο που κλονίζεται και αντιδρά σε βάρος όλων. Καλλιεργεί φόβο, ακόμη και τη βία, τον κυνισμό και την καταστροφή. Κάνουν τα πάντα για να μείνουν όλα ίδια. Τους ενημερώνω- δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση στην πορεία μας. Εμείς θέλουμε την καλόβουλη κριτική", πρόσθεσε.
Για το μνημόνιο
"Έπρεπε να μπούμε στο μνημόνιο;", διερωτήθη ο πρωθυπουργός, λέγοντας: "Η απάντηση έρχεται από την ίδια τη ζωή", δίνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. "Σήμερα μπορούμε να συζητάμε για την Ελλάδα του αύριο επειδή πέρυσι μείναμε ζωντανοί", είπε και υπογράμμισε: "Αν συνεχίζαμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε ήδη καταστροφή- θα είχε καταστραφεί η Ελλάδα, δεν θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις. Επιλέξαμε το δύσκολο, πατριωτικό δρόμο".
"Γιατί δεν κάναμε αναδιάρθρωση;"
"Δεν μιλάμε για πειραματόζωο, αλλά για ένα λαό. Επιτέλους να σταματήσει αυτό", τόνισε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να διαλύσει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης. "Η πραγματική αλλαγή θέλει χρόνο, δεν κάνουμε μερεμέτια. Κάνουμε πολλά- η πραγματική αλλαγή είναι ένας μακρύς δρόμος. Διαρκής, πολύχρονη προσπάθεια βήμα- βήμα", σημείωσε και επανέλαβε τη φράση που είχε πει στο υπουργικό Συμβούλιο: "Δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά αναδιάρθρωση της χώρας".
Για την ανάπτυξη
Σχολιάζοντας για τα περί της ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός αφού είπε ότι "η ύφεση προϋπήρχε του μνημονίου", τόνισε ότι "οι επενδύσεις είναι δύσκολες σε μία χώρα που κινδυνεύει. Όσο πατάμε καλύτερα στα πόδια μας, οι συνθήκες βελτιώνονται. Μιλάμε για μία ανάπτυξη που θα είναι πραγματική, όχι ευκαιριακή". "Το 2012 είναι στο χέρι μας να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης", επισήμανε.
"Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε;", διερωτήθη, απαντώντας: "Το στοίχημα είναι η υγιής ανάπτυξη", διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι "φυσικά και υπάρχει ελπίδα". "Αν παράγουμε συνεχώς ελλείμματα, σύντομα θα έχουμε νέα βάρη στις πλάτες μας", είπε.
Ο Γ. Παπανδρέου άφησε σαφείς αιχμές και για τους οίκους αξιολόγησης, τονίζοντας ότι πολλές φορές κινούνται "αδιαφανώς και με αναξιοπιστία".
"Δεν υπόσχομαι ότι εν μια νυκτί θα αλλάξουν όλα, δηλώνω όμως ότι θα δώσω και την τελευταία ικμάδα της δύναμής μου για τη νέα Ελλάδα", υπογράμμισε, σημειώνοντας: "Η Ελλάδα του 2013 θα έχει θέσει γερές βάσεις για το μέλλον".
Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
"Η αξιοποίηση της περιουσίας μας ήταν μέχρι χθες βορά, γι' αυτό κι εμείς βάζουμε πολύ συγκεκριμένες αρχές. Θα προσελκύσουμε επενδύσεις που θα απελευθερώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Δεν θα υπάρξει συγκυριακή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ακολουθώντας τις τιμές της αγοράς. Η περιουσία μας θα αξιοποιηθεί και για να μεταφέρει τεχνογνωσία στη χώρα".
Θέσεις εργασίας
Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι παραπάνω αρχές "μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της περιουσίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και έσοδα". Και συμπλήρωσε ότι "πρέπει να αλλάξει το κράτος πρόνοιας. Να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των ανέργων σύντομα στην αγορά εργασίας, και σε νέους τομείς"
Σημείωσε δε ότι "καταπολεμούμε την αδήλωτη εργασία", "δημιουργούμε 65.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ασφαλιστικών εισφορών, όπως είχαμε δεσμευτεί", ενώ έκανε αναφορά και στις ρυθμίσεις για τους μετανάστες. "Θέλουμε την αξιοποίηση πηγών ενέργειας με επενδύσεις ύψους 40 δισ. ευρώ και πολλές θέσεις εργασίας", τόνισε.
Για το χώρο της Υγείας
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "δημιουργούμε υπηρεσίες ποιότητας στην υγεία, διορθώνοντας τις υπηρεσίες του ΕΣΥ". Και επισήμανε ότι "μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρχει μηχανοργάνωση και διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία, τουλάχιστον στις αποθήκες". Και αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση παντού και την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.
Οι στόχοι
"Η προσπάθεια θα βασιστεί κατά τα 2/3 στις δαπάνες και κατά 1/3 στα έσοδα", είπε και σημείωσε: "Στόχος είναι το έλλειμμα να μειωθεί από 15,5% το 2009 στο 1% το 2015", ενώ διαβεβαίωσε ότι "θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής"
"Μετά το Πάσχα θα παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα βήματά μας", κατέληξε ο Γ. Παπανδρέου.


ΜΕΤΡΑ 3 ΔΙΣ. ΦΕΤΟΣ ΚΑΙ 26 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΩΣ ΤΟ 2015
Τι περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

ΑΘΗΝΑ
Μέτρα 3 δισ. ευρώ εφέτος και συνολικά 26 δισ. ευρώ έως το 2015, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.
Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από 51% στο 34% σε μια σειρά ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ), μείωση του ποσοστού στον ΟΠΑΠ, άντληση 2,3 δισ. ευρώ από την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ και πώληση της ΛΑΡΚΟ εντός του 2011 περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.
Με τις παρεμβάσεις των 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλύπτονται οι κίνδυνοι και οι αποκλίσεις που ήδη υπάρχουν.
Ενώ, με τα 23 δισ. ευρώ (τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων και τα 14 δισ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων), υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14,5 δισ. ευρώ, αφού περίπου 8,5 δισ. ευρώ είναι η αυτόνομη αύξηση των δαπανών για τόκους.
Παράλληλα, προχώρησε και σε μια αναλυτική περιγραφή των κινήσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, από όπου προσδοκώνται έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015.
Με τα έσοδα αυτά, αναμένεται να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2015 (μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ).
Αναλυτικά, οι συνολικές παρεμβάσεις (ύψους 11,4% του ΑΕΠ) έως το 2015, θα γίνουν σε 12 τομείς:
1. Μισθολογική δαπάνη. Στόχος 2011- 2015: 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ
• Εφαρμογή του κανόνα 1 : 5 στις προσλήψεις
• Μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος
• Αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα
• Μείωση αμειβομένων επιτροπών
• Μείωση υπερωριών
• Καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου
• Περιορισμός των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ευθύνης
• Αναπροσαρμογή αριθμού εισακτέων στις παραγωγικές σχολές
2. Μείωση λειτουργικών δαπανών. Στόχος 2011- 2015: 1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ.
• Εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) για όλες τις αγορές στο Δημόσιο
• Μείωση όλων των δαπανών για τηλεπικοινωνίες μέσω του «Σύζευξις»
• Εξορθολογισμός δαπανών ενέργειας
• Μείωση των δαπανών για ενοίκια με αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου
• Δραστική μείωση άλλων λειτουργικών δαπανών στα υπουργεία και σε δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσιες σχέσεις κ.λπ.)
• Περαιτέρω μείωση άλλων δαπανών στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (δαπάνες μετακίνησης Τύπου, κόστος διαχείρισης ΠΔΕ κ.λπ.) με στόχο επιπλέον εξοικονόμηση 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ
3. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων. Στόχος 2011- 2015: 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ.
• Επαναξιολόγηση αντικειμένου και δαπανών όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο
• Νέος εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας (σχολεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ)
• Καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων
• Καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του εξωτερικού (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.λπ.)
• Μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων
4. Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ. Στόχος 2011- 2015: 1% ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ.
• Εντατικοποίηση πλάνων αναδιάρθρωσης και επικέντρωση στα έσοδα ΟΣΕ και ΟΑΣΑ
• Νέα σχέδια αναδιάρθρωσης για νέες ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΡΤ, ΕΑΒ κ.λπ.)
• Έσοδα από νέες εμπορικές δραστηριότητες
• Εξορθολογισμός τιμολογίων
• Αύξηση παραγωγικότητας
5. Μείωση αμυντικών δαπανών. Στόχος 2011- 2015: 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.
• Εξοικονόμηση από το εξοπλιστικό πρόγραμμα
• Μείωση λειτουργικών δαπανών
• Μειώσεις στρατοπέδων
• Εξορθολογισμός προμηθειών
6. Εξορθολογισμός δαπανών υγείας. Στόχος 2011- 2015: 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ.
• Μείωση κόστους ανά περιστατικό
• Νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας
• Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων
• Σύστημα κεντρικών προμηθειών
• Επανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων
7. Εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης. Στόχος 2011- 2015: 0,7% ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ.
• Προμήθειες νοσοκομείων
• Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
• Καλύτερος έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλιστικών ταμείων
• Επέκταση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων
8. Μείωση δαπανών Ασφαλιστικών Ταμείων και εξορθολογισμός κοινωνικής δαπάνης. Στόχος 2011- 2015: 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ.
• Μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους
• Εξορθολογισμός κοινωνικών επιδομάτων και εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων
• Ενιαίος φορέας παροχής κοινωνικών παροχών
• Στόχευση προνοιακών επιδομάτων
9. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Στόχος 2011- 2015: 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.
• Επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
• Μεγαλύτερος αριθμός και περισσότερο στοχευμένοι τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι
• Βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων στις μεσαίες- μεγάλες επιχειρήσεις
• Αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία
• Αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων
• Αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό
• Αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
• Αποδοτικότερη καταπολέμηση λαθρεμπορίου
10. Μείωση φοροαπαλλαγών. Στόχος 2011- 2015: 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ.
• Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων χωρίς κοινωνικό ή αναπτυξιακό όφελος
• Επαναξιολόγηση όλων των απαλλαγών σε έμμεσους και άμεσους φόρους
• Εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων
• Επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων
11. Βελτίωση εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής. Στόχος 2011- 2015: 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ.
• Δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές
• Μείωση δραστικά του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12%
• Νέο πλαίσιο λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας, αυστηρότεροι έλεγχοι
• Κίνητρα για την συμμόρφωση με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις
• Κοινοί εισπρακτικοί μηχανισμοί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα
12. Αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους. Στόχος 2011- 2015: 0,3% ΑΕΠ ή 0,6 δισ. ευρώ.
• Αύξηση εσόδων από τέλη, δικαιώματα και άλλα έσοδα των ΟΤΑ λόγω της ενοποίησης των Οργανισμών και την εκμετάλλευση οικονομικών κλίμακας στον εισπρακτικό μηχανισμό
• Αύξηση της συμμόρφωσης στις υποχρεώσεις προς ΟΤΑ, μέσω της υποχρέωσης έκδοσης δημοτικής ενημερότητας
Ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας
Όπως ανέφερε στο υπουργικό Συμβούλιο, το Δημόσιο διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία και έχει την απόλυτη πλειοψηφία ή δικαιώματα σε, υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι), ενέργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), τηλεπικοινωνίες (OTE, Φάσμα Συχνοτήτων), παίγνια (ΟΠΑΠ, καζίνο, ΟΔΙΕ, Λαχεία, e-gaming), τράπεζες (ΑΤΕ, ΤΤ, ΤΠΔ, συμμετοχές σε ιδιωτικές τράπεζες), καθώς και σε ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ.
Οι βαθμοί ιδιοκτησίας ποικίλουν, από ποσοστό μικρότερο του 34% με συμφωνία μετόχων, έως την απόλυτη πλειοψηφία με 51% ή μεγαλύτερο.
Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι, κατά περίπτωση, η πώληση, οι συμβάσεις παραχώρησης, η εύρεση στρατηγικού επενδυτή, η μετοχοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου και η δημιουργία εταιρίας συμμετοχών.

Αναλυτικά, για κάθε τομέα, θα γίνουν, με βάση το πρόγραμμα, τα εξής:
1. Αεροπορικές υποδομές.
· Επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) το 2011 και σταδιακή μείωση συμμετοχής, για να εισέλθουν ιδιωτικά αναπτυξιακά κεφάλαια
· Νέος νόμος διαχείρισης περιφερειακών αεροδρομίων το 2011
· Δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου (κατά το πρότυπο του ΔΑΑ) το 2012 για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στη λειτουργία των 29 περιφερειακών αεροδρομίων.
2. Λιμενικές υποδομές.
· Προωθείται από το 2012 η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το Αττικό Λιμενικό Σύστημα και για τους κυριότερους περιφερειακούς λιμένες της χώρας, σχηματίζοντας περιφερειακά λιμενικά συστήματα
· Η κυβέρνηση προχωρά στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση των μαρίνων σε σύγχρονες υποδομές τουρισμού.
3. Εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
· Δημιουργία σύγχρονων χρηματοοικονομικών σχημάτων για την παραχώρηση της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων σε ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα. Στον σχεδιασμό αυτόν, εντάσσονται η Εγνατία Οδός και οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι με ορίζοντα υλοποίησης της διαδικασίας παραχωρήσεων το τέλος του 2011
· Εταιρία Ειδικού Σκοπού για την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια, με στόχο τη μείωση των διοδίων κατά το χρόνο κατασκευής και την υποστήριξη της δυνατότητας κατασκευής των οδικών δικτύων σε εξέλιξη
· Εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου ΟΣΕ ώστε να σταματήσει να παράγει ελλείμματα. Αποκρατικοποίηση το 2011 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταυτόχρονα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙAΟΣΕ.
4. Τομέας ενέργειας.
· Μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και management
· Μείωση της δημόσιας συμμετοχής στη ΔΕΠΑ στο 34% το 2011
· Πλήρης πώληση της ΛΑΡΚΟ το 2011.
5. Υποδομές ύδρευσης.
· Θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο
· Προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
6. Δίκτυο επικοινωνιών.
· Δημιουργία σύγχρονων υποδομών οπτικών ινών «έως το σπίτι» με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
· Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ το 2011
· Αξιοποίηση φάσματος συχνοτήτων καθώς και του ψηφιακού μερίσματος για σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικότητα και ψηφιακή ανάπτυξη το 2012
· Επέκταση το 2011 των αδειών κινητής τηλεφωνίας
· Είσοδος στρατηγικού επενδυτή το 2012 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
7. Αγορά παιγνίων.
· Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνο το 2011
· Ρύθμιση και παραχώρηση αδειών στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και ηλεκτρονικού στοιχήματος το 2011
· Επέκταση το 2011 της σύμβασης παραχώρησης με τον ΟΠΑΠ για την αγορά τυχερών παιχνιδιών και προγνωστικών. Ο ΟΠΑΠ ενδυναμώνεται μέσω της χρονικής επέκτασης των δικαιωμάτων του και ταυτόχρονα συμμετέχει με άδειες στο στοίχημα στο διαδίκτυο και στα νέα τυχερά παιχνίδια. Πώληση της μετοχής του ΟΠΑΠ το 2012
· Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων το 2011
· Αναδιοργάνωση του ΟΔΙΕ και διαδικασίας αποκρατικοποίησης το 2012.
8. Τράπεζες.
Ενθαρρύνονται στρατηγικές κινήσεις και συμμαχίες και η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιάρθρωση τραπεζών που συμμετέχει το Δημόσιο:
-Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης. Στο τέλος αυτής της πορείας, η συμμετοχή του Δημοσίου θα μειωθεί, κρατώντας όμως πλειοψηφία.
-Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται. Οι παρακαταθήκες διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους, για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Το 2012, το Δημόσιο προχωρά στην πώληση του εμπορικού τμήματος ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.
-Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παραμένει σημαντικό μέρος του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Έως το 2013, θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου και την ενδυνάμωση του ρόλου του σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που του επιτρέπει να συνεχίσει τη σημερινή του δραστηριότητα.

9. Ακίνητη περιουσία.
- Έχει ήδη ξεκινήσει η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των αξιοποιήσιμων ακινήτων, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου ακίνητης περιούσιας.
- Γίνεται, παράλληλα, η πλήρης καταγραφή και αξιόλογη των αξιοποιήσιμων ακινήτων και η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου. Δημιουργείται Εθνικό Χαρτοφυλάκιο Δημόσιας Γης, με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων.
- Αξιοποιούνται παρόμοια χρηματοοικονομικά εργαλεία, με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και την προώθησή τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες.
Η κυβέρνηση προχωρά σε θεσμικές παρεμβάσεις για την απεμπλοκή από χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την αξιοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό:
- Θεσμοθετείται ο θεσμός της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης
- Νομοθετούνται οι όροι αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας
- Δίνονται όροι δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του Δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από fast track
- Αξιοποιούνται άμεσα ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αρχίζει από τον τρέχοντα μήνα και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2012:
- Μάρτιος- Απρίλιος 2011: πρόσληψη κοινοπραξιών για την καταγραφή και αξιολόγηση
- Ιούνιος 2011: Παράδοση του πρώτου χαρτοφυλακίου
- Ιούνιος 2011: Πρόσληψη συμβούλων σχηματισμού και προώθησης επενδυτικών προϊόντων
- Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2011: νομοθετικές παρεμβάσεις
- Οκτώβριος 2011 - 2012: προώθηση στις διεθνείς αγορές
- Δεκέμβριος 2011: Παράδοση του δεύτερου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας
- Ιούνιος 2012: Παράδοση του τρίτου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας
- Δεκέμβριος 2012: Παράδοση του τέταρτου χαρτοφυλακίου και επανάληψη της παραπάνω διαδικασίας.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάιο από τη Βουλή και θα περιλαμβάνει:
- Προβολές εσόδων και δαπανών Γενικής Κυβέρνησης, πριν και μετά τις παρεμβάσεις
- Περιγραφή δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την επίτευξη των στόχων
- Ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους
- Μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους
- Κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως: Δημόσιες Επιχειρήσεις
- Καταργήσεις- συγχωνεύσεις φορέων
- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- Δημόσια Διοίκηση και μισθολόγιο του Δημοσίου
- Κοινωνικές δαπάνες
- Δημόσιες επενδύσεις
- Αμυντικές δαπάνες



ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:
Έκθεση ιδεών, εκτός τόπου και χρόνου

ΑΘΗΝΑ
Για μια "έκθεση ιδεών, εκτός τόπου και χρόνου" κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι φοβήθηκε να πει ποια είναι τα νέα, επώδυνα μέτρα που σχεδιάζει και μετέθεσε την ανακοίνωσή τους μετά το Πάσχα.
"Προφανώς δεν είναι τυχαίο που επέλεξε την επέτειο της βύθισης του "Τιτανικού" για αυτή τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Προφανώς αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του βυθίζεται. Δεν θα βυθιστεί όμως μαζί τους και η χώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενέστατα στα όσα είπε στους Υπουργούς του ο πρωθυπουργός.
"Μίλησε για ψηφιακό σχολείο την ώρα που κλείνει σχολεία, για καλύτερη λειτουργία νοσοκομείων, όταν πρώτη φορά αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Για νέες θέσεις εργασίας, όταν η ανεργία ξεπέρασε το 15% και πάει παραπάνω. Για χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων, όταν σε 18 μήνες, καταλύθηκε το κοινωνικό κράτος, για οδικό χάρτη χωρίς να λέει που και πως πάει. Για επανάσταση δικαιοσύνης στη φορολογία όταν η φοροληστρική πολιτική δεν έχει προηγούμενο και οι έμμεσοι φόροι ( ΦΠΑ κλπ) πλήττουν πρωτίστως τους ασθενέστερους. Μίλησε για νέο εκλογικό νόμο, την ώρα που έκαναν στην πράξη πειραματόζωο την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη ο οποίος καταρρέει. Προφανώς μιλούσε για άλλη χώρα. Απαριθμώντας αυτά που έγιναν στους 18 μήνες ισχυρίστηκε πως αν τα έλεγε από την αρχή κανείς δεν θα τον πίστευε. Έχει δίκιο. Ούτε θα τον πίστευε. Αλλά ούτε και τώρα υπάρχει άνθρωπος που τον πιστεύει. Κανένας δεν θα πίστευε ότι θα πάνε τα σπρεντς από 130 κοντά στις 1000 μονάδες βάσης. Η ανεργία πάνω από το 15%. Τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται. Η ύφεση να είναι η χειρότερη που έζησε η χώρα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο" κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.
Για τα επεισόδια εις βάρος του Α. Λοβέδρου
Στην έντονη καταδίκη των όσων συνέβησαν εις βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου χθες βράδυ, σε κομματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στους Αγίους Αναργύρους, προχώρησε η ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος κ. Μιχελάκης επανέλαβε πως το κόμμα του καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται, εναντίον όποιου και εάν στρέφεται, όποια και αν είναι η αιτία, όποια πρόφαση και αν επιστρατεύει.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ προχώρησε και σε καταδίκη των επεισοδίων βίας εις βάρος διακεκριμένων επισκεπτών μας, όπως κατά του βραβευμένου με νόμπελ ιατρικής Γουάτσον στην Πάτρα, που, όπως είπε, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Σχολίασε, μάλιστα, πως τα επεισόδια αυτά δεν έχουν ακόμα καταδικαστεί από την κυβέρνηση.
Για τα επεισόδια στην Κερατέα
Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως δεν έχει προσφύγει σε διάλογο με τους κατοίκους της Κερατέας, εξαπέλυσε ο κ. Μιχελάκης. Επεσήμανε πως το κόμμα είναι κάθετα κατά της βίας από όπου και αν προέρχεται και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.
Για το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο
Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο στη σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου αναλαμβάνει η ΝΔ. Μια από τις πρωτοβουλίες αυτές ανελήφθη από τον αντιπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Γ. Κουμουτσάκο και οδήγησε στην απόφαση ουσιαστικής έρευνας από την πλευρά της ΕΕ σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας και τον αντίκτυπο που θα έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο.



ΚΚΕ:
Όλο και πιο επικίνδυνη η κυβέρνηση

ΑΘΗΝΑ
"Η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη" αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και την ανακοίνωση των βασικών αρχών του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής προσαρμογής.
"Επαναλαμβάνει τις χιλιοειπωμένες γενικολογίες, για να συγκαλύψει την ανείπωτη τραγωδία που φέρνει για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων με καταιγίδα νέων βάρβαρων μέτρων και με σκοπό να προστατεύσει τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών" προστίθεται στην ανακοίνωση.
"Καμιά ολιγωρία. Ο λαός να μην περιμένει τις λεπτομερειακές ανακοινώσεις. Λαϊκή αφύπνιση, οργάνωση, συμπόρευση με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία" καταλήγει.



ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:
Γινόμαστε το πιο ανάλγητο κράτος στην ΕΕ
ΑΘΗΝΑ
Έντονη κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης στα όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής αλλά και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οι βασικές αρχές του οποίου περιέγραψε.
"Άκουσα σήμερα για τον «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση. Μιλάμε για πνίξιμο των πάντων: 23 δισ. που φεύγουν από την αγορά, την τσέπη των εργαζομένων. Μειώνονται οι κοινωνικές παροχές και γινόμαστε το πιο ανάλγητο κράτος στην ΕΕ" δήλωσε.
"Όταν όλα τα λεφτά πάνε στο κράτος, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την αγορά, δεν προχωρούν ούτε τα δημόσια έργα. Κι όταν οι τράπεζες έχουν φυγή κεφαλαίων 40 δισ. και 12,5% μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δεν χρηματοδοτείται η αγορά, κλείνουν οι στρόφιγγες. Δεν έχετε τη δύναμη να πιέσετε τις τράπεζες ούτε για συγχωνεύσεις. Ξέρετε σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι κατασκευαστικές; Είναι λάθος όλη η πολιτική σας! Πνίγετε τα πάντα! Το μόνο που συζητάμε σήμερα είναι το πώς θα γίνει η πτώχευση της Ελλάδας! Αν θα γίνει έτσι ή αλλιώς…" πρόσθεσε.

ΤΣΙΠΡΑΣ:
Να παραιτηθεί η κυβέρνηση
ΑΘΗΝΑ
Την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή σε εκλογές, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του από τη Βουδαπέστη, όπου συμμετέχει σε συνεδρίαση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την "κυβέρνηση Παπανδρέου να ακολουθήσει την πιο έντιμη οδό που της έχει απομείνει. Να παραιτηθεί και να θέσει τις επιλογές και το έργο της στην κρίση του ελληνικού λαού".



ΚΟΥΒΕΛΗΣ:
Ο οδικός χάρτης οδηγεί στον γκρεμό
ΑΘΗΝΑ
"Ο οδικός χάρτης οδηγεί σε γκρεμό, χωρίς την άμεση εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, χωρίς τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος τη Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σχολιάζοντας την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομόλογου, η μεταφορά μέρους του ελληνικού χρέους και άλλων περιφερειακών χωρών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και η θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους με επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου, είναι οι διεκδικήσεις που πρέπει να προωθήσει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, η χώρα μας.



ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Ευχολόγιο παρουσίασε ο Παπανδρέου

ΑΘΗΝΑ
"Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα ευχολόγιο αντί ενός συγκεκριμένου σχεδίου για τη διάσωση της οικονομίας" αναφέρει η Δημοκρατική Συμμαχία της Ν.Μπακογιάννη.
"Ο πρωθυπουργός, προσπαθεί να αγοράσει χρόνο για να αποφύγει τη σύγκρουση με τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι όμως, σπαταλάει τις θυσίες των Ελλήνων και μας οδηγεί στο να πληρώσουμε σύντομα πολύ πιο μεγάλο τίμημα. Και το χειρότερο: Επαναλαμβάνει το ολέθριο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του όταν χάθηκε πολύτιμος χρόνος" προστίθεται.
"Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ότι κάθε μέρα που περνάει και δεν μειώνονται το μέγεθος και οι δαπάνες του κράτους, επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας. Απέναντι στην αδράνεια και την ατολμία της κυβέρνησης, χρειάζονται πρωτοβουλίες που να βάζουν την Ελλάδα πάνω από το πολιτικό ή κομματικό συμφέρον του οποιουδήποτε" υπογραμμίζεται.
"Η κυβέρνηση μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται πανστρατιά και εθνική συνεννόηση. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να κινηθεί τώρα" καταλήγει.



ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:
Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε νέο

ΑΘΗΝΑ
"Ο πρωθυπουργός δε μας είπε σήμερα απολύτως τίποτα νέο" δήλωσε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Παρασκευόπουλος, σχετικά με την ομιλία Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο.
"Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτό το «τίποτα» έπρεπε να παρουσιαστεί σε τόσο πανηγυρικούς τόνους. Για τη μικρή πάντως αναβολή, αναρωτιόμαστε αν έπεσαν έξω και στις προθεσμίες που είχαν οι ίδιοι θέσει για να είναι έτοιμοι, ή αν απλώς προτίμησαν να μην χαλάσουν το «Πάσχα του λαού»" τονίζουν.


ΓΕΝΟΠ: Θα συγκρουστούμε σκληρά

ΑΘΗΝΑ
"Δεν υπάρχει περίπτωση να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, θα συγκρουστούμε σκληρά", είναι η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που συζητήθηκε στο υπουργικό Συμβούλιο.
Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, το 2012, με διατήρηση δημοσίου ελέγχου και μάνατζμεντ.
Αργότερα αναμένεται επίσημη τοποθέτηση της ΓΕΝΟΠ.
Στο μεταξύ, το τριμελές Εφετείο με σημερινή του απόφαση έκρινε παράνομη και καταχρηστική την 10ήμερη απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, που ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή.
Το Εφετείο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, που έκρινε νόμιμη την απεργία, και απαγόρευσε την επανάληψή της με τα ίδια αιτήματα.
Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν ανασταλεί και διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

 ΠΗΓΗ:http://www.eleftheria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου