Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Προϋπολογισμός με τεράστια ελλείμματα και "πούλημα" των δικαστών


   
Εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2012, όπως και το σημείο που θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011 με την απόφαση να μην δοθούν στους δικαστικούς τα λεφτά που είχεν κερδίσει σε σχετικά επιδικασμένη υπόθεση.


Σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα του 2011 υπολογίζεται να φτάσει φέτος σε 8,5% του ΑΕΠ (18,69 δισ. ευρώ). Καταγράφεται δηλαδή μία απόκλιση 0,7% του ΑΕΠ έναντι του αρχικού στόχου που ήταν 7,8% (ή 17,1 δισ. ευρώ). Η ύφεση «κατάπιε» μέτρα 1,5 δισ. αφού θα φτάσει φέτος στο -5,5%, αντί -3,8% που προβλεπόταν τον Μάιο, οπότε και καταρτίστηκε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Για το 2012 ο στόχος είναι πλέον έλλειμμα 6,8% του ΑΕΠ (ή 14,65 δισ. ευρώ), που «κλείδωσε» ελαφρώς υψηλότερα από το 6,5% για το οποίο έκαναν αρχικά λόγο οι πληροφορίες του protothema.gr. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι για το 2012 αναμένεται και πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς δαπάνες για τόκους κλπ) ύψους 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Για την επίτευξη των στόχων θα απαιτηθεί η λήψη των πρόσθετων μέτρων που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί για το 2011 και το 2012, συνολικού ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Για το 2012, στο ποσό αυτό προστίθενται λογιστικά και 280 εκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί και επρόκειτο να καταβληθούν αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς. Αυτά θα καταβληθούν αργότερα, μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, κατά τη διάρκεια του οποίου, όλοι οι Έλληνες και ιδίως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν τεράστια πρόσθετα βάρη.

Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, η οποία προβλέπεται ούτως ή άλλως στο μεσοπρόθεσμο, θα εφαρμοστεί από 15 Οκτωβρίου 2012.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου