“Το βαθύ κράτος” του ελληνικού στρατού πρέπει να τελειώσει”.Η φράση ανήκει σε υψηλόβαθμο επιτελή ο οποίος κι έχει εμπλοκή με το θέμα της περίφημης αναδιοργάνωσης του στρατού.
Υπάρχει “βαθύ κράτος” στις Ελληνικές ΕΔ; Υπάρχει και προσδιορίζεται :”Το βαθύ κράτος που κρατά στάσιμες τις ΕΔ και ειδικότερα το στρατό ξηράς εκτείνεται από τη .....
Καστοριά ως τα Ιωάννινα και από εκεί ως τη Πελοπόννησο”,λέει στο Onalert η ίδια πηγή εκφράζοντας …τον πόνο νεότερων στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με την μελέτη και τις προτάσεις περί αναδιοργάνωσης και έρχονται αντιμέτωπα με τις “αγκυλώσεις” δεκαετιών.Γιατί το “βαθύ κράτος” έχει να κάνει με ανθρώπους και πρόσωπα.
Άχρηστες μονάδες και σχηματισμοί διάσπαρτοι σ΄ όλη την ηπειρωτική Ελλάδα ,”ρουφάνε” χρήμα και ενέργεια ενός στρατεύματος που και λόγω της βαθειάς οικονομικής κρίσης καλείται να λειτουγήσει “στα όρια”. Το κυριότερο; Απασχολούν προσωπικό που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμο σ΄ άλλες μονάδες,κρίσιμες.Είναι δυνατόν να παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν υπεράριθμοι αξιωματικοί σε επιτελεία αχρείαστων σχηματισμών και για παράδειγμα στην ΑΣΔΕΝ να υπάρχουν ελλείψεις; Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Ασφαλώς κάποιοι έχουν “βολευτεί” σ΄ όλες αυτές τις μονάδες και τους σχηματισμούς που ουσιαστικά λειτουργούν κατόπιν απαιτήσεων βουλευτών και τοπικών κοινωνιών,αλλά και γιατί πολλοί “εξυπηρετούνται”.
Τ΄ αστεία όμως τελείωσαν.Η οικονομική κρίση είναι η καλύτερη αφορμή για να προχωρήσει η στρατιωτική ηγεσία σε βαθειά -και καλά σχεδιασμένη βέβαια- αναδιοργάνωση.Στόχος να ξηλωθεί όλο αυτό το “βαθύ κράτος” που αποδυναμώνει τις Ελληνικές ΕΔ.Και για να γίνει αυτό πρέπει να αγνοηθούν οι πιέσεις και εκτός στρατεύματος -τοπικές κοινωνίες,βουλευτές- αλλά και εντός.Απ΄ όσους στρατιωτικούς εξυπηρετούνται απ΄ αυτή τη κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια έχουν προχωρήσει και ίσως η πολιτική συγκυρία να εξυπηρετεί την προώθηση κάποιων άμεσων μέτρων.Κάποιες μονάδες έχουν αρχίσει να κλείνουν ,άλλες έχουν ειδοποιηθεί να ετοιμάζονται και παραδόξως αντιδράσεις δεν καταγράφονται.
Θα τολμήσει η ηγεσία του ΓΕΣ να προχωρήσει; Θα μπορέσει έστω να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιοργάνωσης και -κυρίως αυτό- να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν ότι και οι επόμενοι Αρχηγοί που θα έρθουν θα συνεχίσουν το ξήλωμα του “βαθέος κράτους” των ΕΔ;
Δύσκολο...
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου