Ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι χωρίς δουλειά μέχρι το τέλος του 2012, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει το ζοφερό τοπίο στην αγορά εργασίας ακόμα και μετά το 2015!
Την ώρα που όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επικείμενη εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου, δε γίνεται καθόλου λόγος για το μέλλει γενέσθαι στα ζητήματα της ανεργίας και των μισθών. Οι προβλέψεις, λοιπόν, μπορούν να χαρακτηριστούν – στην καλύτερη περίπτωση- δυσοίωνες.
Ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή;
Η... ανεργία σημειώνεται στο 21,7% για το Φεβρουάριο του 2012, που σημαίνει 1.070.724 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15 – 24 αυξάνεται στο 53,8% και μεγαλύτερο «θύμα» παραμένουν οι γυναίκες μιας και μία στις τέσσερις μένει χωρίς εργασία. (25,7%).
Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει πολύ περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημών της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, το Δεκέμβριο του 2012 η επίσημη στατιστική ανεργία θα έχει πάει στο 24% με 25%, που μεταφράζεται σε 293.000 νέους άνεργους σε σχέση με το 2011.
Ο κ. Ρομπόλης τονίζει ότι αυτά τα νούμερα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική ανεργία, η οποία αναμένεται να αγγίξει το 28% μέχρι το τέλος του χρόνου. Το νούμερο αυτό είναι ίδιο με το ποσοστό που είχε η Αργεντινή το 2001, μετά από την περίφημη φυγή της τότε κυβέρνησης της νοτιοαμερικανικής χώρας με ελικόπτερο από το προεδρικό Μέγαρο. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη μέχρι το τέλος του 2013, με τις εκτιμήσεις να φέρνουν την ανεργία σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα, που μπορεί να αγγίξουν και το 30%, ποσοστό που είχε σημειωθεί στις ΗΠΑ μετά το οικονομικό κραχ της «Μαύρης Τρίτης» του 1929. Τότε που υπήρχαν δελτία στα τρόφιμα και ολόκληρη η αμερικανική κοινωνία είχε οδηγηθεί σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης. Καταστάσεις που όσο εντείνονται οι κοινωνικές ανισότητες είναι όλο και πιθανότερο να δούμε και στη χώρα μας.
2012 όπως την δεκαετία του ‘70
Βέβαια, δε σημαίνει ότι και αυτοί που έχουν εργασία, ακόμα, μπορούν να πουν ότι «τα βγάζουν» πέρα. Η δραματική μείωση μισθών που υπάρχει από 15% έως 40%, η επικράτηση της ελαστικοποίησης της εργασίας στην πλειονότητα των χώρων εργασίας καθώς και οι πολλές καθυστερήσεις καταβολών των δεδουλευμένων των εργαζόμενων που παρατηρείται σε πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ρίξει τη αγοραστική δύναμη των πολιτών στα τάρταρα. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του κ. Ρομπόλη ο οποίος εκτιμά πως στο τέλος του 2012 οι μειώσεις μισθών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των 1.800.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να αντιστοιχεί στο 50% του επιπέδου που είχε διαμορφωθεί το 2008. Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν αναμένεται να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, τότε εκτιμάται ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα καθηλωθεί σε επίπεδα ανάλογα με αυτή που είχε τη δεκαετία του '70.
Σηκώνουν τα χέρια οι κοινωνικοί φορείς
Το αδιέξοδο που φαίνεται να γίνεται καθεστώς για τους εργαζόμενους φαίνεται και από τις συζητήσεις που έχουν τα εργατικά σωματεία με τους εργοδότες. Η ΓΣΕΕ ζητά την καλύτερη προστασία των εργαζομένων χωρίς στην ουσία να καταθέτει κάποια συγκεκριμένη πρόταση πέρα από την αποκατάσταση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η ΕΣΕΕ ζητά τη μείωση κατώτατων μισθών στην Κλαδική Σύμβαση των υπαλλήλων στο εμπόριο κατά 11% ενώ ο ΣΕΒ μετά την πρόταση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 750 ευρώ ζητά τη συμπίεση των απολαβών στις «ευγενείς» κλαδικές συμβάσεις σ’ ένα κατώτατο μίνιμουμ, κάτι που ουσιαστικά δε θα δώσει κάποια λύση στην ενίσχυση της αγοράς.
Ακόμα χειρότερες οι προβλέψεις για το μέλλον
Και αν όλα τα παραπάνω περιγράφουν με μελανότατο τρόπο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Σάββας Ρομπόλης τονίζει ότι η κατάσταση δε φαίνεται να μπορεί να αλλάξει, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα 4 – 5 χρόνια. «Ακόμα και αν η οικονομία της Ελλάδας» τονίζει «περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 και μετά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε τα ποσοστά ανεργίας να υποχωρούν σημαντικά, μιας και όλη η δομή του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας είναι λανθασμένη».
Οι προβλέψεις δείχνουν πως ακόμα και αν η περιβόητη ανάπτυξη έρθει θα είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί ο αριθμός των ανέργων κάτω από το 1 εκατ. μέχρι τουλάχιστον την περίοδο 2016 - 2017
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/05/2012-30-2001.html#ixzz1wTqqOJaG
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου