Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων


Τέσσερα μόνο κόμματα πήραν σε μια δεκαετία δάνεια συνολικού ύψους 272 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με την iefimerida.gr, απέσπασαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να δώσουν καμία εμπράγματη εγγύηση.

Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», σε πίνακα της Τράπεζας της Ελλάδας φαίνεται ότι το συνολικό ύψος των δανείων που πήραν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο τότε Συνασπισμός την περίοδο 2000-2011 φτάνει τα 272.449.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα πήγαν στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, ειδικά στα δυο πρώτα κόμματα.



Συγκεκριμένα, συνεχίζει η εφημερίδα, τα δάνεια που πήραν τα κόμματα έχουν ως εξής:
ΝΔ: 106.431.000 ευρώ από την Αγροτική
ΠΑΣΟΚ: 92.292.000 ευρώ από την Αγροτική
ΚΚΕ: 10.977.000 ευρώ από την Εθνική, την Attica και την Marfin
Συνασπισμός: 8.277.000 ευρώ κυρίως από την Εθνική

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέσσερα κόμματα, μόνο το ΚΚΕ έδωσε εμπράγματες εγγυήσεις (ακίνητα) για την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε. Αντίθετα η μόνη εγγύηση που κατέθεσαν τα υπόλοιπα κόμματα είναι οι... τίτλοι των ονομάτων τους και η μελλοντική τους χρηματοδότηση από το κράτος.

Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Πεπόνη και Μουζακίτη. Ήδη πολλά τραπεζικά στελέχη έχουν καταθέσει με υπομνήματα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ήταν τότε αρμόδια για τα οικονομικά τους. Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, ένας από αυτούς έχει σήμερα υψηλόβαθμη θέση σε νευραλγική δημόσια υπηρεσία.


  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου