Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Από τη Ρωσία με αγάπη: Το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Με διθυραμβικά σχόλια υποδέχθηκαν τα ρωσικά ΜΜΕ την αντίδραση της Αθήνας στην ανακοίνωση της ΕΕ για τη Ρωσία, μετά την πρώτη διπλωματική κόντρα με τις Βρυξέλλες.
apo-ti-rwsia-me-agapi-to-flert-me-ton-suriza
Ο θερμός απόηχος από την πρώτη «διπλωματική κόντρα» μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία αποτυπώθηκε στα διθυραμβικά σχόλια των ρωσικών ΜΜΕ για τον νέο πρωθυπουργό.
Ρωσικοί «διθύραμβοι» για τον Τσίπρα

«Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας», «Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;», «Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι μερικοί μόνο από τους διθυραμβικούς τίτλους που δεσπόζουν σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες στη Ρωσία.

Δεν ήταν όμως μόνο τα ρωσικά ΜΜΕ που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τις ενστάσεις που εξέφρασε η ελληνική πλευρά στην «δήλωση Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ», στην οποία γίνεται λόγος για την κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας και εκφράζονται προειδοποιήσεις στη Μόσχα για νέες κυρώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι δηλώσεις του Φιόντορ Λουκιάνοφ, προέδρου του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας ο οποίος αφού διαπιστώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ανασχέσει ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κυρώσεων, υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων θα δυσκολέψει σοβαρά τη οικονομία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερα θερμά λόγια εκφράστηκε και ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σ. Λαβρόφ για τον νέο πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για έναν «νέο και ενεργητικό πολιτικό».

Την εκτίμηση ότι ένας από τους κερδισμένους των ελληνικών εκλογών μπορεί να είναι ο πρόεδρος Πούτιν, εκφράζει το site Foreign Policy.
Είναι ο Πούτιν ένας από τους νικητές των ελληνικών εκλογών;
Την εκτίμηση ότι ένας από τους κερδισμένους των ελληνικών εκλογών μπορεί να βρίσκεται και στο Κρεμλίνο εκφράζει το συνδρομητικό site εξωτερικής πολιτικής Foreign Policy.
«Η εκλογή ενός αυτοαποκαλούμενο ριζοσπαστικού αριστερού θα μπορούσε να δώσει μια απρόσμενη νίκη στο ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτείνοντας τις διαιρέσεις εντός της Ευρώπης αναφορικά με το πως θα απαντήσουν στις τελευταίες επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία», αναφέρουν οι K. Johnson και J. Trindle σε άρθρο με τίτλο «Γιατί ο Πούτιν είναι ο μεγάλος νικητής των ελληνικών εκλογών». Υπογραμμίζουν δε ότι ο ένας από τους πρώτους ανθρώπους που επισκέφθηκε επισήμως τον νέο πρωθυπουργό ήταν ο ρώσος πρεσβευτής.

Τι μέλλει γενέσθαι;
Η «διπλωματική κόντρα», όμως, θα έχει όπως όλα δείχνουν και συνέχεια καθώς το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με προσχέδιο απόφασής του προτίθεται να παρατείνει τις κυρώσεις προς τη Μόσχα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρει το Reuters, η πιθανότητα μιας ομόφωνης απόφασης θα είναι σαφώς δύσκολη υπόθεση καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ο αστάθμητος παράγοντας, μετά την διπλωματική κόντρα που προηγήθηκε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τασκ απέρριψε τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρξε διαβούλευση μαζί της για την έκδοση της αρχικής προειδοποιητικής δήλωσης κατά της Μόσχας.

THE TOC

Ρωσικά ΜΜΕ: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;

Ρωσικά ΜΜΕ: Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;
Η πρώτη «επίσημη» της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της διεθνούς ειδησεογραφίας, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες εξαγγελίες που έκαναν οι νέοι υπουργοί.
Εκτενείς αναφορές στις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησεις Τσίπρα έκαναν και σήμερα τα ΜΜΕ σε Γερμανία, Ισπανία και Ρωσία.

Ρωσία: Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρώπη ένα μάθημα δημοκρατίας

«Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι στην ανταπόκριση σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Σχεδόν σε παρόμοιο κλίμα κινείται σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας.

«Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα». Όπως σημειώνει ο Ρώσος διεθνολόγος στο πρακτορείο ΡΙΑ- Νόβοστι, υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

Ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Νικολάι Καβέσνικοφ, με δήλωσή του, εκτιμά στην ίδια έρευνα του ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι η αρχική σκληρή δήλωση της ελληνικής πλευράς εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής, «που συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση θέσεων με αρκετή οξύτητα με πρόταση ορισμένου "παζαριού" γι' αυτές τις θέσεις» πολύ περισσότερο που «τώρα για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι το κεντρικό θέμα». Αντιθέτως προσφέρονται, «ώστε να υπονοηθεί για άλλη μία φορά στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη και ότι αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα».

Τα ρωσικά ΜΜΕ επισήμαναν με πληθώρα σχολίων και την επιλογή του Αλ. Τσίπρα και του μεγαλύτερου μέρους της νέας κυβέρνησης να ορκιστεί με πολιτικό όρκο. Μεταξύ άλλων, την απόφαση σχολίασε και ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, ο οποίος εκτιμά ότι «σε μία χώρα με τόσο ισχυρή ορθόδοξη παράδοση, η οποία διαμόρφωσε την ιστορία και την κοσμοαντίληψη του λαού, δεν υπάρχει μέλλον για καμία πολιτική δύναμη, η οποία θα αποφάσιζε να αγνοήσει την Εκκλησία και τις πνευματικές αξίες, που εκείνη προστατεύει και είναι πολύτιμο για τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού».

Γερμανικά ΜΜΕ: Βαριά λόγια εναντίον της Γερμανίας

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι πρώτες εξαγγελίες της, απασχολούν σήμερα τον γερμανικό Τύπο, ο οποίος δίνει έμφαση κυρίως στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και στο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

«Βαριά λόγια εναντίον της Γερμανίας» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «προκαλεί».

«Στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει, απειλεί. Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας "δημοσιονομικό waterboarding". Και (λέει) ότι η Γαλλία χορεύει με τη Γερμανία έναν "χορό του θανάτου"» αναφέρει ο αρθρογράφος και εκτιμά ότι ακούγεται σαν απειλή αυτό που δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει η Γερμανία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει». «Εννοεί προφανώς ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είτε θα εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με μια άφεση χρέους, είτε απλώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία της Ελλάδας» προσθέτει.

Στο δημοσίευμα αναπαράγονται πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, αλλά και αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ο παγκόσμιος Μινώταυρος», ενώ επισημαίνεται ότι η πρώτη αντίδραση ήρθε στη Γερμανία από τον επικεφαλής της «AfD» Μπερντ Λούκε, ο οποίος, σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει τελικά να πληρώσει η Γερμανία, δήλωσε: «Είναι αστείο, αλλά είναι πιθανόν αλήθεια», για να προσθέσει ότι δεν πρέπει να δοθεί ένα κούρεμα χρέους στην Ελλάδα και μετά η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα δημιουργούσε ανάλογες απαιτήσεις και σε άλλες χώρες.

Για «κυβέρνηση αρχαρίων» κάνει λόγο η Sueddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει ότι ο Γιάννης Δραγασάκης «είναι από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία». Για τον Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει ότι ο ίδιος επιθυμεί, όπως έχει πει, να καταστρέψει «όλες τις βάσεις στις οποίες στηρίζεται η ολιγαρχία», ενώ για τον Νίκο Κοτζιά ότι είναι «παλιός κομμουνιστής».

Κάνει δε λόγο για «επεισόδιο», με την παράδοση-παραλαβή του πρωθυπουργικού γραφείου, από την οποία απουσίαζε ο τέως πρωθυπουργός. Πριν ακόμη γίνει επισήμως γνωστή σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιάννης Βαρουφάκης «δεν μπορούσε πια να κρατηθεί. Ο 53χρονος Έλληνας ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών στο προσωπικό του ιστολόγιο.(...) Ο άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει σύντομα να καθίσει απέναντι από τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του. Ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ο πόπσταρ των Ελλήνων οικονομολόγων.(...) Σε πολλές συνεντεύξεις του ο παθιασμένος ομιλητής έχει καταδικάσει τα σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως υπουργός θα καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία. Ο Βαρουφάκης έχει όμως ακόμη δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Θέλει, λοιπόν, να υποβάλει προτάσεις τις οποίες "δεν θα μπορεί να απορρίψει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε"» αναφέρει η συντάκτρια.

Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Δραγασάκη, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αποτελεί κεντρικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα επιβλέπει όλους τους τομείς. «Ο οικονομολόγος ήταν το 1989 αναπληρωτής υπουργός οικονομίας σε υπερκομματική κυβέρνηση», αναφέρεται, ενώ τονίζεται ότι αποτελεί δική του ιδέα η πρόταση για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία.

«Ως άνθρωπος μετριοπαθών τόνων», περιγράφεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επισημαίνεται η δηλωθείσα από τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα πρόθεση για τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά. «Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί, ωστόσο, μια από τις απαιτήσεις των δανειστών από την Ελλάδα» τονίζει η συντάκτρια και συνεχίζει αναφερόμενη στους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Πάνο Καμμένο, για τον οποίο τελευταίο εξηγεί ότι στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα με τους 13 βουλευτές του. «Για την εξωτερική πολιτική είναι υπεύθυνος ο Νίκος Κοτζιάς, επίσης ένας πρώην κομμουνιστής. Ο Κοτζιάς έχει σπουδάσει στο Μαρβούργο και εργαστεί για πολλά χρόνια υπό τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών» προσθέτει η αρθρογράφος, η οποία επισημαίνει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σημαντικά μικρότερο από το προηγούμενο και αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στον πολιτικό όρκο που έδωσε ο νέος πρωθυπουργός και στη στήριξη που έλαβε για αυτό από τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, καθώς, για όσους δεν πιστεύουν, είναι μια παρωδία.


Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία

Το ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας καλύπτεται σήμερα από το σύνολο των ΜΜΕ στη Γερμανία. «Η νέα κυβέρνηση στρέφεται κατά των κυρώσεων», είναι ο τίτλος της FAZ, στην οποία επισημαίνεται ότι μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ υπάρχει ήδη ένταση και αυτή δεν αφορά καν το χρέος. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από τις απειλές της ΕΕ προς τη Ρωσία» αναφέρεται στο δημοσίευμα και εξηγείται η διαμαρτυρία της Αθήνας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την ΕΕ σε ό,τι αφορά την έκδοση ανακοίνωσης εναντίον της Ρωσίας. «Κύκλοι της ΕΕ λένε ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ότι η σιωπή μιας χώρας θεωρείται συγκατάθεση», σημειώνεται. «Μια πιθανή απομάκρυνση της Ελλάδας από την κοινή γραμμή της ΕΕ την βλέπει με ανησυχία ο αρμόδιος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, Γκέρνοτ Έρλερ. Η ενότητα ήταν μέχρι τώρα η μόνη δύναμη της ΕΕ, δήλωσε στο ARD. "Επιχειρήθηκε επανειλημμένα από τη Μόσχα να μπει σφήνα σε αυτή την ενότητα και θα ήταν τώρα κρίμα εάν (η ενότητα) έφτανε στο τέλος με την εκλογή του κύριου Τσίπρα"», δήλωσε ο κ. Έρλερ, σημειώνοντας πάντως ότι οι πραγματικές αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. «Μπορούμε λοιπόν να εργαστούμε ακόμη» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα «Die Welt», σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει χιλιάδες υπαλλήλους», αναφέρει: «Η χώρα υπό κρίση Ελλάδα προκαλεί του ευρω-εταίρους της: η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς ανακοινώνει ότι θα επαναπροσλάβει χιλιάδες απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους και θα εγκαταλείψει υποσχεθείσες ιδιωτικοποιήσεις», παραπέμποντας σε σχετική δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου. Παραμένει ωστόσο άγνωστο, σημειώνει ο συντάκτης, πόσοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι θα επαναπροσληφθούν. «Μόνο το 2014 απολύθηκαν 9500», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται ακόμη λόγος για πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, κατ΄αρχήν της ΔΕΗ και του λιμανιού στον Πειραιά.

Οι προοπτικές της χώρας στην Ευρωζώνη ήταν το αντικείμενο τηλεοπτικού «ντιμπέιτ» στην εκπομπή «Das Duell» του ιδιωτικού καναλιού «n-tv» μεταξύ του προέδρου του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν και του αντιπροέδρου της SPD Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ. Ο κ. Ζιν επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που θα συνοδευθεί από ένα «κούρεμα» χρέους. «Ένα κούρεμα χρέους είναι απαραίτητο για την Ελλάδα, διότι δεν μπορεί να αποπληρώσει. Αλλά το "κούρεμα" πρέπει να αφήσει πίσω του μια ανταγωνιστική χώρα» δήλωσε ο κ. Ζιν, ενώ ο «αντίπαλός» του επιχειρηματολόγησε εναντίον ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» του χρέους. «Οι όροι λιτότητας της ΕΕ τα τελευταία χρόνια χτυπούσαν σχεδόν στο σύνολό τους πάντα τους απλούς ανθρώπους, ενώ εύποροι Έλληνες δεν είχαν καμία αξιοσημείωτη συμμετοχή στη λύση του προβλήματος», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρόσθεσε ότι η Ένωση (ενν. CDU και CSU ) «είναι κρυφά ανθελληνική», ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτα», αλλά και αντιπαραγωγικά τα σχόλια κάποιων συντηρητικών πολιτικών εναντίον των Ελλήνων και τόνισε ότι πρέπει να συνδυαστούν η προσαρμογή και τα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων με τον απαραίτητο «αέρα».

Ισπανία: Που πήγαν οι... γυναίκες;

«Ο Τσίπρας θα αναζητήσει λύση για το χρέος που να ωφελεί όλους» είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της EL PAIS, όπου υπογραμμίζεται η υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού, ότι «δεν θα υπάρχει ούτε ένας Έλληνας χωρίς βοήθεια ούτε χωρίς φαγητό».

Τις προτεραιότητες του Αλ. Τσίπρα έχει στον τίτλο της η εφημερίδα Εl mundo: Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, μάχη κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της ανεργίας.

Η ισπανική εφημερίδα τονίζει, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» παραθέτοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τους βασικούς στόχους της νέας διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τα λόγια του, ότι «κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος απέναντι στην κρίση» και ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να διαπράξουμε λάθη». Σε δεύτερο πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην «κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου» και την άνοδο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου».

Στην ιστοσελίδα της η ισπανική κρατική ραδιοτηλεόραση Rtve, παραθέτει ως τίτλο, τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα, ότι «θα πρέπει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν επί 40 χρόνια» ενώ στον υπότιτλό της σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναστέλλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και ο ιστότοπος EL PUBLICO, που στηρίζει τους PODEMOS, ο οποίος επαναλαμβάνει τα βασικά σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω και επισημαίνει, όπως και όλος ο ισπανικός Τύπος, την ανδροκρατούμενη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.
  πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου