Φαίνεται πως η άγνοια ή οι ιδεοληψίες κάποιων, ή και τα δυό μαζί, μπορούν να καταστούν άκρως επικίνδυνα όπλα, στα χέρια υπουργών που αγνοούν στοιχειώδεις νόρμες της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Γ. Παπακωνστανίνου λοιπόν, ανοίγει στους Τούρκους την πόρτα του Αιγαίου, με δηλώσεις του στο περιθώριο του φόρουμ Ενέργειας, το οποίο διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Τι είπε;
Κατ' αρχήν ''κάρφωσε'' τη Λευκωσία, δηλώνοντας πως «...πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας, που βρέθηκαν υπό πίεση από τις εργασίες γεώτρησης των Ελληνοκυπρίων». Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ο Παπακωνσταντίνου αναπαράγει την τουρκική προπαγάνδα, που κακίζει την κυπριακή στάση, απόλυτα συμβατή προς το Διεθνές Δίκαιο και αυτό της Θάλασσας.
«Έχουμε μιλήσει και νωρίτερα με τις τουρκικές αρχές για τη διασύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία, για ηλεκτρική ενέργεια, και ακόμη το εξετάζουμε», δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός. «Πάντα θέλαμε να διασυνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα διασυνδέσουμε με τουρκικά δίκτυα».
Η ενέργεια Παπακωνσταντίνου (αλήθεια, το ΓΕΕΘΑ τι λέει;) έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική που ακολούθησε επί δύο χρόνια έναντι της Τουρκίας ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο οποίος ''έφυγε'', αφήνει όμως υποθήκες και γραμμάτια. Θυμίζουμε και κατγγέλουμε ξανά τη συνεχή και ύποπτη άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου να ασχοληθεί με τη χάραξη/κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Γυρνώντας στον Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να θυμίσουμε πως έχει πολιτικό μέντορα επί του θέματος: Αυτός που πρώτος είχε εκφράσει δημόσια την ''ανάγκη'' ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από την Τουρκία, δεν ήταν Έλληνας. Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, τη δεκαετία του ’80. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από 25 χρόνια, δείχνει να συμφωνεί με την άποψη του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, αγνοώντας κάθε έννοια εθνικού συμφέροντος και εθνικής κυριαρχίας.
Οι Τούρκοι έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον από το Μάιο 2010, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. Τότε μάλιστα, κλιμάκιο επιχειρηματιών της γειτονικής χώρας είχε συναντηθεί με την προηγούμενη υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και είχε θέσει θέμα ηλεκτροδότησης των ελληνικών νησιών από τουρκικές εταιρίες, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τη μικρότερη απόσταση που τα χωρίζει με τα παράλια της Τουρκίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην προχειρότητα (για να το πούμε κομψά) Παπανωνσταντίνου, αυτό που ήρθε ως απάντηση, με θετικό τρόπο, από βουλευτές της ΝΔ νομών του ανατ. Αιγαίου (χαρακτήρισαν πρόχειρες και επικίνδυνες τις δηλώσεις του), φαίνεται πως πέρασε και στον υφυπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος, απαντώντας στους βουλευτές, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών με τρίτες χώρες για την ενεργειακή τροφοδότησή τους.
Μένει πάντως η απορία μας για τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου. Τον οποίο ευχαρίστως θα ερωτούσαμε, τι θα γινόταν κατά τη γνώμη του, σε περίπτωση κρίσης ή σύρραξης στο Αιγαίο, με τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος των νησιών μας στα χέρια των εισβολέων. Δίχως φυσικά να περιμένουμε απάντηση....
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου