Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Σχέδιο που διασώζει τις τράπεζες με τη δυνατότητα παροχής ακόμα και δωρεάν επιδότησης αναδύεται μέσα από το σχέδιο μνημονίου που έχει μέχρι στιγμής διαρρεύσει.
Το σχέδιο έχει ξεκάθαρη προτεραιότητα –που άλλωστε τονίζεται- να μην περάσει στο δημόσιο αν είναι δυνατόν καμιά τράπεζα και να υποστηριχθούν οι ιδιώτες μέτοχοι.
Έτσι προβλέπεται η ενίσχυση των τραπεζών μετά το «κούρεμα» να γίνει με κοινές μετοχές και με δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές, όμως οι μετοχές δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου για 5 χρόνια!!! Αυτό σημαίνει ότι ως κοινές μετοχές δεν θα δίνουν μέρισμα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου που έχουν όλες οι άλλες κοινές μετοχές, αφήνοντας την διοίκηση στους παλιούς μετόχους.
Η παραχώρηση αυτή έρχεται ταυτόχρονα με την επιβάρυνση των ελληνικών τραπεζών να κουρευτούν με ποσά έως και 6 δις ευρώ και εκτός προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων PSI για δάνεια που έδωσαν σε χρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως είναι αυτές των δημόσιων μεταφορών. Ταυτόχρονα όμως οι τράπεζες θα έχουν και φορολογικά οφέλη όπως γνωρίζουμε...
Επίσης προβλέπονται μεγάλες αλλαγές στην Τράπεζα της Ελλάδος που θα κλείσει τον δρόμο σε μετόχους εποπτευόμενων οργανισμών (Κεντρικές Τράπεζες ή Έλληνες θεσμικοί ή και τα δύο;), που θα βάλει μάλιστα και φραγμό στα ποσοστά που μπορούν να έχουν κάποιοι. Το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος και ο τρόπος άσκησης διοίκησης και εποπτείας της, θα αλλάξει.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενώ το καταστατικό της ουσιαστικά απαγορεύει τον έλεγχό της από τη Βουλή αν δεν συναινεί η διοίκησή της.
Για τις εμπορικές τράπεζες, το σχέδιο μνημονίου προβλέπει σχέδια για αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών να δοθούν στις Αρχές μέχρι το τέλος Απριλίου και στη συνέχεια το ΤΧΣ να ενισχύσει τις τράπεζες με κεφάλαια που θα είναι κοινές μετοχές. Αν οι ιδιώτες βάλουν λεφτά στην αύξηση κεφαλαίου τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι αντίστοιχα μικρότερη.
Έτσι το σχέδιο προβλέπει ότι ΘΑ καθορισθεί ένα ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ, μέχρι του οποίου, οι μετοχές θα έχουν δικαίωμα ψήφου αν και περιορισμένο αυστηρά σε ζητήματα στρατηγικής, ενώ αν είναι μικρότερο (πόσο;) τότε δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα ψήφου για 5 χρόνια.
Ωστόσο κι επειδή υπάρχει η δυνατότητα παροχής δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και αυτό για να προκύψει ένα αποτέλεσμα που εξυπηρετεί κάθε τράπεζα...
Οι μετοχές του ΤΧΣ δεν θα μπορούν να περάσουν στο κράτος ούτε να πουληθούν για 2+2 ακόμα χρόνια με άλλη ρύθμιση, ενώ ακόμα και αν πουληθούν δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου πριν παρέλθει η πενταετία. Αν πουληθούν οι μέτοχοι των τραπεζών θα έχουν επίσης προτεραιότητα για εξαγορά τους.
πηγή
Σχόλιο feedomhellas:Σε παλιότερά μας δημοσιεύματα αναφέραμε ποιοι κρύβονται πίσω από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα,ποιοι και με ποιον τρόπο προκαλούν την παγκόσμια ύφεση και που αποσκοπούν.κάντε κλικ εδώ και εδώ. Επίσεις για να δείτε σε ποιους πραγματικά ανήκει η τράπεζα της Ελλάδος,κάντε κλικ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου