Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013

Δείτε πως τα παγκόσμια φερέφωνα διαστρεβλώνουν την κατάσταση στην Αίγυπτο… Για να την κάνουν νέα Συρία

Ζητούν από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να τερματισθεί η βία. Ο ευρωπαϊκός και ο αμερικανικός Τύπος εκφράζουν σήμερα την αγανάκτησή τους για την αιματηρή διάλυση των διαδηλώσεων υπέρ του Μόρσι στην Αίγυπτο, κάνουν λόγο για μια “τρομερή οπισθοδρόμηση” και ζητούν από την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση για να τερματισθεί η βία.

Στο Λονδίνο, οι “Τάιμς” εκτιμούν ότι “η νομιμότητα του μεταβατικού καθεστώτος κρέμεται από μια κλωστή” μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
“Είναι μια σφαγή. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν ήταν άψογοι σ’ αυτή την περίοδο της αναρχίας μετά την αποπομπή τους από την εξουσία, αλλά η χθεσινή επιχείρηση ήταν εντελώς δυσανάλογη”, εκτιμούν οι “Τάιμς”.
Ενώ αυτή η αιματοχυσία φέρνει σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση μετά την ντε φάκτο υποστήριξη που προσέφερε στην ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η βρετανική εφημερίδα καλεί την Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση “αναστέλλοντας την παράδοση καταδιωτικών αεροπλάνων F16 και των κεφαλαίων που είχε υποσχεθεί πέρυσι για μη στρατιωτικούς σκοπούς”.
“Μια σιωπηρή συναίνεση θα ερμηνευόταν στον μουσουλμανικό κόσμο ως σιωπηρή υποστήριξη”, σημειώνει η εφημερίδα.
Οι “Νιού Γιόρκ Τάιμς”, επισημαίνοντας τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου, προχωρούν περισσότερο και καλούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων (980 εκατ. ευρώ) προς την Αίγυπτο.
“Οι αιγύπτιοι στρατηγοί έδειξαν ξεκάθαρα πως δεν έχουν την ικανότητα και προφανώς το συμφέρον να οδηγήσουν τη χώρα τους στη δημοκρατία”, εκτιμά η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.
Αναφερόμενη στις δεκαετίες της αμερικανικής υποστήριξης προς τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί έπειτα από λαϊκή εξέγερση, η εφημερίδα εκτιμά πως “είναι καιρός για τον κ. Ομπάμα να αρχίσει να διορθώνει αυτή την ανισορροπία”. “Η διακοπή της βοήθειας προς τον αντιδημοκρατικό αιγυπτιακό στρατό θα ήταν ένας καλός τρόπος για να αρχίσει”, προσθέτει.
“Η αιγυπτιακή δημοκρατία πεθαίνει με βίαιο θάνατο”, γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς”, προσθέτοντας πως κι αυτοί “έχασαν την εμπιστοσύνη τόσο στη βούληση όσο και στην ικανότητα των στρατιωτικών να οδηγήσουν την Αίγυπτο σε ελεύθερες εκλογές”.
Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να διακόψει τη βοήθειά της προς την Αίγυπτο “μέχρι να σταματήσουν οι βιαιότητες και όλα τα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι για να μιλήσουν. Η απελευθέρωση του κ. Μόρσι πρέπει να συζητηθεί”, προσθέτει η εφημερίδα.
Οι “Φαϊνάνσιαλ Τάιμς” κατηγορούν επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι “αρνήθηκαν κάθε προσφορά διαπραγμάτευσης” και καλούν την Τουρκία και το Κατάρ να αυξήσουν την πίεση επί του κινήματος αυτού για να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.
Στη Γαλλία, η “Λε Μοντ” εκφράζει τη λύπη της για μια “τρομερή οπισθοδρόμηση” υπογραμμίζοντας “την υιοθέτηση του χειρότερου συμβόλου των ετών του Μουμπάρακ: της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε στα τριάντα χρόνια της βασιλείας του πρώην ραΐς και επέστρεψε για ένα μήνα”. “Πρόκειται για άρνηση όλων των κεκτημένων της επανάστασης του Ιανουαρίου 2011″, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
Την ίδια θλιβερή διαπίστωση κάνει και η “Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ”: “Η βαναυσότητα που χρησιμοποίησε η αιγυπτιακή αστυνομία, η οποία στηρίχθηκε στο στρατό, εναντίον των οπαδών του καθαιρεθέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους: η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό και τον υπουργό Άμυνας αλ-Σίσι δεν συνιστά σε τίποτε μια νέα εκκίνηση για τη δημοκρατία”.
“Ο στόχος είναι μάλλον να βοηθηθούν οι αυταρχικές δυνάμεις του παλιού καθεστώτος (του Μουμπάρακ) να ανακτήσουν την εξουσία”, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου