Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριότερες ειδήσεις - Ειδήσεις Google

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τι ζητάει η Ελλάδα από τους «28» για τη Ρωσία

Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Απαλοιφή κάθε αναφοράς σε κυρώσεις ζητεί η Αθήνα - Πιθανή συνάντηση Κοτζιά - Στάινμαγερ
Σαφείς διαφοροποιήσεις στο προσχέδιο του Κειμένου Συμπερασμάτων για την κρίση Ουκρανίας - Ρωσίας που έχει κατατεθεί ως βάση συζήτησης ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) φέρεται να έχει καταθέσει η Αθήνα.
Το Συμβούλιο θα διεξαχθεί την Πέμπτη υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο της Αθήνας μετά από όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την έκδοση της Δήλωσης Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων το πρωϊ της Τρίτης.
Το προσχέδιο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο πρακτορείο Reuters, αλλά η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναμένεται να ζητήσει να απαλειφθούν από το κείμενο όλες οι αναφορές που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 3 και αφορούν στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τόσο το θέμα των ρωσικών κυρώσεων όσο και ευρύτερα πολιτικά θέματα να συζητηθούν εφόσον οριστικοποιηθεί η συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, η οποία έχει ζητηθεί.
Το κείμενο βέβαια θα περνούσε την Τετάρτη από τη βάσανο των μαραθώνιων συνομιλιών των Μονίμων Αντιπροσώπων των «28» (Coreper). Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η Κύπρος και η Ρουμανία κινούνταν στην ελληνική γραμμή. Ήδη πάντως, κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την ανησυχία τους για ένα ελληνικό βέτο, αν και διπλωματικοί κύκλοι από την Αθήνα σημείωναν ότι στην ουσία της η ελληνική πολιτική για μία πιο ισορροπημένη στάση έναντι της Μόσχας δεν έχει μεταβληθεί.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 των Συμπερασμάτων, «το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα εναντίον προσώπων και οντοτήτων που απειλούν ή υποσκάπτουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, που υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια ανανεώθηκαν, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Επιπλέον, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS) και την Επιτροπή να παρουσιάσουν μία πρόταση για απόφαση εντός μίας εβδομάδας με επιπλέον προσθήκες».
Οι εντολές που έχουν δοθεί προς την ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες είναι να διαγραφούν αυτές οι αναφορές, όπως επίσης η επισήμανση, στην αρχή των Συμπερασμάτων, ότι το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του τη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της περασμένης Τρίτης στην οποία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςδεν προσέφερε τη συναίνεσή του.
Παράλληλα, η Αθήνα αντιδρά έντονα στην επισήμανση της πρώτης παραγράφου του Προσχεδίου Συμπερασμάτων που αναφέρει ότι «το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του τις αποδείξεις συνεχούς και αυξανόμενης υποστήριξης της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές, κάτι το οποίο υποδηλώνει την ευθύνη της Ρωσίας», ενώ ξεκαθαρίζει ότι αναφορές που σχετίζονται με τρόπους επίδρασης επί της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης (misinformation) πρέπει να αποφευχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου